Szaúd-Arábia tiltakozott Csehországnál Salman Rushdie brit író Sátáni versek című könyvének kiadása miatt, ám Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter közölte, hazája nem fog beavatkozni a kötet kiadásába.

Salman Rushdie-nak bujkálni kellettForrás: AFP/Alfredo Estrella

A szaúdi külügyminisztérium bekérette Csehország rijádi nagykövetét, hogy tiltakozzon az iszlámot sértő mű csehországi megjelenése miatt - jelentette pénteken a konzervatív arab állam sajtója. Rijád állítólag azt kérte a diplomatától, hogy próbálják megakadályozni a mű megjelenését.

"Csak annyit válaszoltunk, hogy Csehországnak megvannak a maga törvényei, amelyeket mindenkinek be kell tartani" - mondta a cseh külügyminiszter a CTK hírügynökségnek. 

A diplomáciai csörte érdekessége, hogy Csehországban 1994-ben már kiadták Rushdie művét. Idén a Paseka könyvkiadó adta ki újra, mert szakértők szerint az első kiadás fordítása nem volt jó minőségű.

Salman Rushdie-ra Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője 1989-ben fatvát és milliós vérdíjat bocsátott ki, mert a muzulmánok szerint az 1988-ban Nagy-Britanniában kiadott mű sérti az iszlámot. Rushdie emiatt hosszú ideig bujkálni kényszerült.

Kövesse az Origo Kultúra rovatát a Facebookon is!