Vágólapra másolva!
Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színésznő új albummal jelentkezik, amit október 20-án a Müpában mutat be. A Majdnem valaki című lemez zeneszerzője Hrutka Róbert, szövegírója Bereményi Géza. A dalok többek között férfi és nő viszonyáról, az anya-fiú kapcsolatról, és a 21. század nagy kérdéseiről szólnak.
Vágólapra másolva!

Az ikonikus színművésznő hangját nemcsak színházi előadások, hanem filmszinkronok vagy hangoskönyvek is őrzik, de énekesnőként sem ismeretlen számunkra. Az Udvaros–Dés–Bereményi trió által jegyezett Átutazó című album a nyolcvanas évek egyik meghatározó hanglemeze volt, 2008-ban pedig a Férfi és Nő című lemezen hallhattuk énekelni, amelyet hét Kossuth-díjas művész neve fémjelzett.

Mindent elmondtam az életemről Forrás: Emmer László

Hamarosan megjelenő Majdnem valaki című albumán a mély tartalommal és érzelmekkel rendelkező Bereményi-szövegek Hrutka Róbert zenei világában szólalnak meg, Udvaros Dorottya kivételesen magas színvonalú művészi tolmácsolásában. Hrutka Róbert felkérése nem volt véletlen: egyéni zeneszerzői stílusát és az elmúlt közel harminc évben szerzett zenei tapasztalatát a művésznő már egy Cseh Tamás-emlékkoncert kapcsán megismerhette.

A lemez dalai nagyrészt 2015-ben születtek. Udvaros Dorottya számára fontos volt, hogy a szerzők a munka során előre hallották a hangját, a számok kifejezetten neki íródtak.

Egy évvel ezelőtt az Origónak adott interjúban így mesélt a lemez születéséről:

"Hrutka Róbert és Bereményi Géza most írnak nekem egy új lemezt, amin lesz egy Bizonytalanság című szám. Csak egy költő tudja az én színházi létezésemet ilyen töménységben megfogalmazni. Ha ezt a dalszöveget elmondom, mindent elmondtam az életemről.

„Egymás után jöttek a zenei- és szövegtémák: mi lenne, ha egy anya várná a fiát a Nyugati pályaudvaron, aztán egy történész elemezné a korai 21. századot.

Majd érkezne valaki, aki rájön arra, hogy ha ő gondolkodik, akkor nincsen. Másvalaki – egy nő – leostobázná a férfiakat, és tudná a receptet, mitől bolondulnak meg a nők; újabb valaki szerelmet vallana a Bizonytalanságnak.

Valaki eldalolná tizenegynéhány sorban az egész életét; majd fel kéne mutatnia Shakespeare nagyon gyatra önazonosságának kórlapját, ráadásul azt is,

hogyan sajátítja ki kegyetlenül egymást a nő meg a férfi”

– mesélte a dalszövegek születése kapcsán Bereményi Géza.

Az október 20-i lemezbemutató helyszínéül Udvaros Dorottya nem véletlenül választotta a Müpát, hiszen az Átutazó és a Férfi és Nő című albumok zenei anyagát is hallhatta már itt a közönség.