„Köszönöm az érdeklődést, de nem nagyon tudnék erről interjúban beszélni. Majd próbálok írni róla” – válaszolta egy interjúfelkérésre Esterházy Péter, aki október elején árulta el, hogy hasnyálmirigyrákkal küzd.

Esterházy Péter október elején nem tudott részt venni a Göteborgi Könyvvásáron, amelynek résztvevőit ezért levélben üdvözölte. Az író egyetlen mondatban, mellékesen utalt arra ebben a levélben, hogy mostanában a hasnyálmirigyrák köti le a gondolatait.

Most megkíméli a tisztelt publikumotForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Kossuth-díjas író úgy fogalmazott: „Sokat tudnék beszélni [arról, hogy mi az irodalom], a varázsról, a titokról. És milyen lelkesen, ihletetten. Hiszen ez tölti be az életem. (Zárójel. Ez kicsit megváltozott, ezért is nem vagyok személyesen jelen, most igyekszik más betölteni az életem, de így meg a hasnyálmirigyrákról tudnék lelkesen és ihletetten beszélni, amitől ugyan most megkímélem a tisztelt publikumot, de ne reménykedjen, előbb-utóbb hosszabban is szólok róla, I am afraid.)”

„Nem kell ide írni semmit"Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az írónak emailes megkeresést küldő Blikk információi szerint az írónál fél éve diagnosztizálták a betegséget, amelyre most rendszeresen kezeléseket kap, de nincs kórházban. Esterházy az interjúfelkérésre azt válaszolta: „Köszönöm az érdeklődést, de nem nagyon tudnék erről interjúban beszélni. Majd próbálok írni róla”.

Esterházy levele után az író tisztelői Facebook-csoportot hoztak létre „Péter, gyógyulj” néven, egyetlen bejegyzéssel: „Nem kell ide írni semmit. Csak kívánjunk együtt gyógyulást Esterházy Péternek”.

Esterházy Péter a 2014-es Budapest Pride fesztivál hivatalos megnyitójánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Görgey Gábor író levélben kereste meg Esterházyt. „Kedves Péter, nem szoktam beszélni róla, de most elmondom. Nekem három rákom volt, ezek közül az első 1966-ban, gyógyíthatatlannak számított. Mindháromból Isten segítségével és iszonyú élni akarással kimásztam. Egy hónap múlva 86 éves leszek, itt vagyok, és dolgozom. Mindezt azért üzenem neked, mert ez a feladatod: akarni, meggyógyulni, és még sokat írni. Szeretettel ölellek” – fogalmazott a volt kulturális miniszter.