Ferencz István építész, belsőépítész, Foltin Jolán koreográfus és Szervátiusz Tibor szobrászművész veheti át idén a Nemzet Művésze díjat november 5-én a Pesti Vigadóban.

Ferencz István iparművészeti, Foltin Jolán népművészeti, Szervátiusz Tibor pedig képzőművészeti kategóriában érdemelte ki az elismerést - mondta el Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A díjat az Akadémia elnöke a köztestület megalakulásának évfordulója alkalmából adományozza november 5-én.

Fekete György itt Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajzkutatónak adja át az MMA NagydíjátForrás: MTI/Kovács Tamás

A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére 2013-ban hozta az Országgyűlés, tavaly ítélték oda először, és 69-en kapták meg, tíz kategóriában. Az elismerést a magyar művészeti élet Kossuth-díjas és 65. – a tánc-, valamint a cirkuszművészet esetében 50. – életévüket betöltött képviselői kaphatják.

A díjazottak az adományozást követő hónap első napjától életjáradékban részesülnek, amelynek összege a mindenkori minimálnyugdíj összegének 23-szorosa,

idén 655 500 forint. 

Még nincs Kossuth-díjas cirkuszművész

A Nemzet Művésze címet egyidejűleg 70 személy viselheti. A címet viselők közül idén meghalt Bachman Zoltán építőművész, Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós, Gross Arnold grafikusművész, Sinkó László színművész és Solti Gizella iparművész. Mivel a jelölés 2015. június 30-ával lezárult, és két művész - Sinkó László és Bachman Zoltán - ezután hunyt el, idén hárman kapják meg a művészeti ágak alapján kvóták szerint kiosztható Nemzet Művésze díjat - mondta el Fekete György.

Mivel Kossuth-díjas cirkuszművész jelenleg sincs,

a kategóriában kiosztható egy hely továbbra is betöltetlen marad, tette hozzá Fekete.

A díjat létrehozó törvény szerint a kvótarendszer 2017-ig lesz érvényben, ezután a létszámkeret 70 főig már művészeti ágaktól függetlenül, bármely művészeti területről feltölthető.