Egy szenvedélyes szerelem története '56-ból

eszenyi enikő interjú
Vágólapra másolva!
Nádas Péter Találkozás című drámáját tűzi műsorra a Vígszínház Eszenyi Enikő rendezésében. A darabot az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére október 23-án, pénteken mutatják be a Pesti Színházban. Börcsök Enikő partnere Király Dániel.
Vágólapra másolva!

Nádas Péter írásai az első találkozás óta nagy hatással voltak Eszenyire. "Rabul ejtett szövegeinek bölcsessége, eleganciája, finomsága, humora és az, ahogy szavaival, leírásaival valósággal elbódítja az ember érzékszerveit, a látásunkat, a szaglásunkat, a hallásunkat, a tapintásunkat" - fogalmazott a színész-rendező.

Eszenyi számára meghatározó Nádas Péter és a főszereplő, Mária emlékezete Forrás: © Dömölky Dániel (Deephoto.Hu)

A Találkozás azért is ihlette meg Eszenyi Enikőt, mert ahogy mondja, hihetetlen szikársággal, és fájdalmas szépséggel rajzolódik ki benne egy női sors, egy nő szenvedéstörténete. "Alkotóként pedig engem mindig is azok a történetek érdekeltek, amelyeken keresztül a női lét bonyolultságáról és szépségéről lehet beszélni".

Évek óta foglalkoztatja Nádas darabja, tervei között szerepel, hogy akár még filmet is forgat belőle.

A csodálatos Börcsök Enikő és Király Dániel lebilincselő játéka Forrás: vígszinház

Nemcsak az ötvenes évek története van beleszőve

Eszenyi személyesen nem élte meg ezt a korszakot, csak mások emlékezetén keresztül ismeri az ötvenes évek Magyarországát, de ezek közül meghatározó számára Nádas Péter, és a főszereplő, Mária emlékezete. Rajtuk keresztül értett meg sokmindent ebből a korszakból.

A Találkozás katartikus, a múlttal szembesítő mű, egy fiatalember és egy asszony szenvedéstörténete, amelyben a két főszereplő az emberi lélek legmélyebb rétegeibe ás le. A történet szerint a fiatalember azért keresi fel Máriát, apja egykori nagy szerelmét, mert meg akarja tudni, hogy apja miért lett öngyilkos az 50-es években. A két főszereplő találkozásának célja nemcsak a múlt önkínzó felidézése, a tragédia újraélése, hanem a feloldozás és a megbékélés gesztusa is.

"De Nádas drámájába nemcsak az ötvenes évek története van beleszőve, hanem – ahogy Mária mondja –

Nádas Péter mágikus szavai, a csodálatos Börcsök Enikő és Király Dániel lebilincselő játéka talán életem egyik legfontosabb időszakává teszik ezt az esős októbert" - nyilatkozta Eszenyi.

Október 23-án, az '56-os forradalom kitörésének napján tartják a bemutatót, hogy ezzel tisztelegjenek a korszak áldozatainak emléke előtt.

A darab próbájáról itt nézegethet képeket.

Kövesse az Origo Kult rovatát a Facebookon!