Legóval dugítja el a vécét Aj Vej-vej

Ai Weiwei, Aj Vei-vei
Chinese artist Ai Weiwei poses in his workshop in Berlin, Germany, 06 August 2015. The Chinese passport of the artist had been withheld for four years. Photo: MICHAEL KAPPELER/dpa
Vágólapra másolva!
Szerinte a játékgyártó cég cenzúrázni akarja a művészetet.
Vágólapra másolva!

A kínai hatóságok által korábban letartóztatott és alighanem mindmáig megfigyelt képzőművész, Aj Vej-vej Instagram-oldalán jelentette be: a Lego cég visszautasította tömeges megrendelését, ezzel megnehezítve, hogy elkészítse installációját a melbourne-i Victoria Nemzeti Galéria évvégi kiállítására.

Politikai természet Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Aj Vej-vej egy nagyobb adag Lego-téglát szeretett volna rendelni a játékgyártó cégtől, de a dán vállalat annak „politikai természetére” hivatkozva elutasította a vásárlását. A művész kijelentette: ez a lépés diszkriminatív és cenzúrázza a művészetet.

Aj Vej-vej reakcióul közzétett két képet az Instagram-oldalán,

amelyeken Lego-kockákat készül lehúzni a vécén.

A csészén ugyanúgy az R. Mutt felirat olvasható, ahogyan Marcel Duchamp 1917-es, egy piszoárt formázó, Szökőkút című alkotásán is.

Ai Weiwei (@aiww) által közzétett fénykép,

A Lego szóvivője úgy nyilatkozott a The Guardiannek: a cég soha nem kívánta megtiltani a termékeik használatát olyan alkotások létrehozásához, amelyeket nem támogattak, és mindig is fontosnak tartották a „kreativitás szabad kifejezését”, ugyanakkor

Aj Vej-vej nem árulta el, mit szeretett volna a Lego-téglákból létrehozni. Legutóbb akkor nyúlt a műanyagkockákhoz, amikor az Alcatraz börtönszigeten készített belőlük arcképeket olyan aktivistákról, akiket tevékenységük miatt üldözött a rendőrség – többek között Edward Snowdenről és Nelson Mandeláról.

A Lego eljárása több neves művészt felháborított, köztük a kínai Wu Tunt is, aki maga is felajánlott egy plasztiktéglát Aj Vej-vejnek. A The Guardian kérdésére válaszolva a művész kijelentette: megtalálja a módját, hogy támogatói eljuttathassák hozzá saját Lego-elemeiket – például azok is, akik most kijelentették,

többet nem nyúlnak saját Lego-kollekciójukhoz.

Hogy sikerül-e összegyűjteni Aj Vej-vejnek elegendő mennyiségű Legót, az december 11-én fog kiderülni, amikor megnyílik a kínai művész és Andy Warhol közös kiállítása Melbourne-ben.