A chilei kormány elismerte, hogy Pablo Neruda gyilkosság áldozata lehetett. A Nobel-díjas költő holttestét 2013-ban hantolták ki.

Elismerte a chilei kormány, hogy Pablo Neruda, Nobel-díjas költő valószínűleg nem prosztatarákban halt meg, hanem Augusto Pinochet tábornok puccsa után gyilkosság áldozata lehetett 1973-ban.

Pablo Neruda 1973-ban halt meg 69 évesenForrás: navegandocomgi.com.br

A chilei belügyminisztérium a Neruda halálának gyanús körülményeit firtató sajtójelentések nyomán szólalt meg az ügyben.

A közlemény megerősítette egy márciusi minisztériumi dokumentum állítását, amelyet a spanyol El País című napilap hozott nyilvánosságra.

Nagyon valószínű, hogy külső szereplő a felelős Neruda haláláért - fogalmazott a dokumentum.

A belügyminisztérium ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy jelenleg is folyik a szakértői vizsgálat Neruda esetleges megmérgezésének ügyében, és az egyelőre nem hozott eredményt. 

A szakértők májusban közzétett előzetes jelentése arról számolt be, hogy egyelőre nem találtak perdöntő bizonyítékot az idegenkezűségre.

A család kérte a vizsgálatokat

A prosztatarákban szenvedő Neruda 1973-ban, röviddel az Augusto Pinochet vezette katonai államcsínyt követően hunyt el 69 esztendős korában. Maradványait azért hantolták ki 2013-ban, hogy tisztázzák a költő megmérgezéséről felmerült gyanút, de ezt akkor nem sikerült igazolni.

A chilei kormány idén januárban nyitotta újra az ügyet. Egy svájci laboratóriumban is további vizsgálatokat kezdeményeztek. Egy bíró februárban elrendelte a vizsgálat végleges lezárását és a költő eltemetését egykori lakhelyén, Isla Negrában.

A családtagok és mások kérésére azonban egy chilei fellebbviteli bíróság áprilisban úgy döntött, mégsem temetik el újra a költő maradványait, hogy további vizsgálatokat lehessen végezni a halál körülményeinek tisztázására.