Az emberi erőforrások minisztere a „teremtő csoda ünnepének” nevezte a Nemzet Művésze díj létrejöttét.

A Nemzet Művésze díj bizottsága 2015-ben három művésznek ítélte oda az elismerést: az iparművészet kategóriában Ferencz István építész, belsőépítész, a népművészet kategóriában Foltin Jolán koreográfus, a képzőművészek közül pedig Szervátiusz Tibor szobrászművész vehette át idén a díjat a Pesti Vigadó Dísztermében rendezett ünnepségen.

Balog Zoltán, Fekete György és Foltin Jolán koreográfus-táncművészForrás: MTI/Máthé Zoltán

Balog Zoltán a díjátadón felidézte, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére az Országgyűlés 2013-ban alapította meg a Nemzet Művésze díjat, „a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából”.

Balog Zoltán, Fekete György és Ferencz István belsőépítész-építőművészForrás: MTI/Máthé Zoltán

Balog Zoltán úgy fogalmazott, „az MMA autonóm testület, a minisztérium csak a kereteket biztosítja” a díjhoz.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke szerint a díjbizottság munkája révén „jóságos, igazságos és elismerő döntés született”.

Balog Zoltán és Szervátiusz Tibor szobrászművészForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az MMA csütörtöki közgyűlésén nem csak a díjak átadása volt emlékezetes. Az eseményt megzavarta Gulyás Márton, aki felment a színpadra, az ellen tiltakozva, hogy egy tervezet szerint az MMA megkerülhetetlen lesz művészetfinanszírozási kérdésekben az NKA szakmai önállóságának rovására. Gulyás végül leesett a színpadról, ahogy a biztonságiak – az egybegyűlt akadémikusok zsidózásával kísérve – letessékelték őt a színpadról.