Elhunyt Kobzos Kiss Tamás

kobzos kiss tamás
Vágólapra másolva!
A Kossuth- és Liszt-díjas zenész, előadóművész, zenepedagógus hosszú betegség után, élete 66. évében vasárnap halt meg – közölte a család hétfőn.
Vágólapra másolva!
Az egyik legkiemelkedőbb előadója volt a középkori provence-i trubadúrénekeknek Forrás: hirado.hu

Elsősorban a magyar régizene, az európai középkori énekes zene, a török énekmondók zenéje, a magyar népzene és a kortárs zene területén tevékenykedett. Európai viszonylatban is az egyik legkiemelkedőbb előadója volt a középkori provence-i trubadúrénekeknek,

újjáélesztette a 16. századi magyar énekkincset.

Gitárosként a régizene is foglalkoztatta, virágénekeket énekelt, hatással volt rá az amerikai folkmozgalom. A Kecskés együttesbe kerülve kezdte a lant érdekelni, később jött a reneszánsz zene, Tinódi, Balassi, a török zene, az ottani pengetős hangszer, a saz. Egy rövid ideig – 1974-ben – a Kaláka együttesnek is tagja volt.

Szólistaként, énekmondóként sok száz koncertet adott Magyarországon, a környező országok magyarlakta településein, Európa majdnem minden országában, valamint Japánban, Kínában és az Egyesült Államokban. 1986-tól tanított az Óbudai Népzenei Iskolában, amelynek 1991 óta az igazgatója is volt. 2007-től

öt éven át a Zeneakadémián is tanított kobozt.

Több tanulmányt írt a népzenetanítás témakörében, bár 1979-ig restaurátorként dolgozott több intézményben, köztük a Néprajzi Múzeumban. Kutatásai eredményeként Csokonai-dalokat jelentetett meg, és 20. századi magyar verseket is megzenésített. A Liszt Ferenc-díjat 2011-ben, a Kossuth-díjat 2014-ben kapta meg.