Minden díjat megkapott, most megszüntetné a díjazást a POSZT-on

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a Vitéz lélek című darab
Vágólapra másolva!
A Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik tulajdonosa, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke szeretné, ha nem lenne annyi szakmainak álcázott belharc a fesztiválon.
Vágólapra másolva!

„Az a cél, hogy megerősödjön Pécsett újra a POSZT. Ehhez tárgyalni kell, álláspontokat egyeztetni, hogy a meghívottak, beválogatottak számára öröm legyen a POSZT-on részt venni” – mondta Vidnyánszky Attila a Dunántúli Naplónak adott interjúban.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház igazgatója, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese Forrás: MTI/Földi Imre

„Legyen még több valódi szakmai rendezvény, amely lehetőséget ad a valódi eszmecserére. Így elejét lehetne venni, hogy a találkozón kultúrpolitikai veszekedések és szakmainak álcázott belharcok áldozatává váljon évről évre egy sor előadás, komoly színházi teljesítmény.

Azt gondolom, hogy ennek érdekében nem a versenyjelleget kellene erőltetni,

hanem azt a vonulatot, hogy a POSZT egyfajta mustra legyen, láttatva a magyar színházi élet sokszínűségét, és így minél több tehetség számára teremthetne lehetőséget a rangos megmutatkozásra” – fogalmazott.

Vidnyánszky Attila a Magyar Teátrumi Társaság elnökeként 2012 óta a POSZT egyik szakmai tulajdonosa. A két szakmai szervezet – a szakma egészét képviselni kívánó Magyar Színházi Társaság, és a 2008-ban velük szembehelyezkedve, „nemzeti alapon” létrejött Magyar Teátrumi Társaság – együtt jelölik ki a fesztivál válogatóit, az egyiket az egyik, a másikat a másik társaság javaslatára.

Többen nem kívántak részt venni a 2015-ös POSZT versenyprogramjában Fotó: Mudra László - Origo

Az idei év óta szakmai konszenzusra már nem is törekedve 4-4 zsűritagot jelölt a fesztiválra a két színházi társaság. A döntés az után a botrány után született meg, amikor kitudódott: a Teátrumi Társaság nem járult hozzá Csáki Judit zsűritaggá választásához, a Színházi Társaság pedig elfogadta ezt a döntést. Emiatt több társulat kijelentette,

bár részt vesznek a fesztiválon, nem kívánnak versenyezni.

A 2015-ös fesztiválon, amelynek egyik válogatója Vidnyánszky Attila egykori beosztottja volt, zsűrijét pedig felerészt a Vidnyánszky elnökölte Teátrumi Társaság delegálta, négy díjat nyert Vidnyánszky Attila rendezése, az Isten ostora, köztük a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját is.

Mátray László 2015-ös POSZT legjobb előadásában, az Isten ostorá-ban Forrás: Origo

Vidnyánszky az interjúban kifejtette azt is: szeretné, ha „konszolidálódna” a POSZT helyzete. „Pár napja leültek a tulajdonosok (…) az új ügyvezető személyéről dönteni. Volt egy első körös egyeztetés, de nincs még kijelölt személy. Pécs városa hó végéig javaslatot tesz valakire, ha pedig mégsem jutnánk közös nevezőre, akkor megpályáztatjuk a pozíciót” – mondta el Vidnyánszky.