A versenyeztetést mellőzve, határozatlan időre ingyen kapja használatba állami tulajdonban lévő székházát a Magyar Írószövetség egy kormányhatározat alapján. 

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke fontos és érdemi előrelépésnek nevezte a döntést, amely révén ingyen kapják bérbe az Írószövetség jelenleg állami tulajdonban lévő történelmi székházát, a szervezet által ellátott közfeladatokra tekintettel.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a szövetség székházábanForrás: MTI/Czimbal Gyula

„Hosszú távon nem mondtunk le arról sem, hogy egy második fordulóban tulajdonba is kapjuk a székházat” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy mindez történelmi pillanat lehetne a szervezet életében. Ha ez megtörténik, ahhoz olyan költségvetésre lesz majd szükség, amelyből rendbe lehet hozni a komoly múltra visszatekintő épületet.

A szervezetnek jelenleg nincsenek érdemi forrásai a székház felújítására, közhasznú egyesületként nem tudnak bevételt termelni, így csak „tűzoltást” tudnak végezni az épületben, azonban szükség lenne homlokzati felújításra, a nyílászárók, a fűtés- és a villanyrendszer korszerűsítésére is – mondta az elnök az MTI-nek.

Amíg a szövetség nem köti meg a szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, nem tudni, milyen összegre rúgnak majd az ingyenes használattal járó új költségek, a közös költség és az úgynevezett amortizációs díj. Utóbbi összeg, amelyet azért kell fizetni, hogy értékénél maradjon a műemléki épület, saját becslése szerint 5-8 millió forint között alakulhat majd évente.

Közös költséget eddig nem kellett fizetnie a Magyar Írószövetségnek, mivel a társasház besorolású ingatlanban ezt az összeget általában a lakók – magánlakások is vannak az épületben – és a korábbi tulajdonos, a terézvárosi önkormányzat állta.

Szentmartoni JánosForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormány 2014-ben döntött arról, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keret terhére biztosítja az Írószövetség székháza bérleti díjának fedezetét.

A Magyar Írószövetség 2012 óta évi 30 millió forintból gazdálkodhat, Szentmártoni János szerint a jövő évi büdzsébe bele lehetne építeni a használattal járó új költségeket is.