Ők most a legjobb fiatal zenészek

csoportkép díjátadás Junior Prima Díj zeneművészeti díj
Budapest, 2015. november 18. Csoportkép a kitüntetettekről és a zsűritagokról a zeneművészeti Junior Prima Díjak átadóünnepségén a budapesti Művészetek Palotája Üvegteremében 2015. november 18-án. A zsűri ezúttal is tíz elismerést osztott ki, a nyertesek a díjon túl kétmillió forintos támogatásban részesülnek. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Átadták az idei zeneművészeti Junior Prima Díjakat a Müpában. A zsűri ezúttal is tíz elismerést osztott ki, a nyertesek a díjon túl kétmillió forintot kaptak.
Vágólapra másolva!

Idén

  • Kiss Péter zongoraművész,
  • Szabó Marcell zongoraművész,
  • Szajkó Géza hegedűművész,
  • Kruppa Bálint hegedűművész,
  • Kokas Dóra gordonkaművész,
  • Mohai Zsófia oboaművész,
  • Pálfalvi Tamás trombitaművész,
  • Tóth Bálint kürtművész,
  • Wettl Mátyás zeneszerző és
  • Oláh Krisztián dzsessz-zongora művész

részesült az elismerésben, amelyet 30 év alatti fiatal művészek kaphatnak. Két díjazott, Szajkó Géza és Tóth Bálint fellépés miatt nem tudta személyesen átvenni a díjat.

A nyertesek a díjon túl kétmillió forintos támogatást kaptak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A fiatal tehetségeket a zeneművészeti Junior Prima Díj társalapítója, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Csiba Péter és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a zsűri elnöke méltatta a Müpa Üvegtermében megrendezett ünnepélyes díjátadón.

Vigh Andrea elmondta: a Junior Prima Díj komoly erkölcsi elismerés, az azzal járó pénz pedig nélkülözhetetlen támogatás az első szárnypróbálgatásoknál. Hozzátette: a díjazottak a jövően az MVM által támogatott hangversenysorozatokon fel fognak lépni.

Kiss Péter zongoraművész átveszi a díjat Csiba Pétertől, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatójától és Devich János gordonkaművésztől Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiss Péter zongoraművész kilencévesen kezdett zongorázni, 2010-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Némethy Attila és Szokolay Balázs tanítványaként, emellett Frankfurtban is tanult. 2011 és 2014 között a Zeneakadémia doktorandusz hallgatója volt. Több hazai és nemzetközi verseny díjazottjaként számos fellépése volt Európa tizenkét országában, valamint az Egyesült Államokban és Indiában is. 2011-ben Artisjus-díjjal jutalmazták, kétszer részesült Fischer Annie-ösztöndíjban.

Kokas Dóra gordonkaművész, Csiba Péter és Jakobi László gordonkaművész Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kokas Dóra gordonkaművész négyévesen kezdett csellózni Kaposváron, a Zeneakadémián 2016-ban fejezte be tanulmányait mesterszakon, Perényi Miklós osztályában. 2014 óta a londoni Razumovsky Egyetem magánnövendéke, tavaly két díjat is nyert a Budapesti Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaversenyen, abban az évben Gundel Művészeti Díjban is részesült. A Kelemen Vonósnégyes alapító tagja, a formációval világszerte fellép.

Kruppa Bálint hegedűművész, Csiba Péter és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a zsűri elnöke Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kruppa Bálint hegedűművészt 11 évesen vették fel a Zeneakadémia különleges tehetséges osztályába, Perényi Eszter tanítványának. Jelenleg a Zeneakadémia mesterképzésének utolsó évét végzi. A 2012-ben alapított Kruppa vonósnégyes primáriusa, számos nemzetközi versenyen kapott díjat, köztük Poznanban, Zágrábban és Szófiában. Idén elnyerte a Fischer Annie-ösztöndíjat, fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Concert Budapest szólistájaként is.

Mohai Zsófia oboaművész, Vigh Andrea és Bentzik Réka, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. kommunikációs igazgatója Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mohai Zsófia oboaművész kilencévesen kezdett hangszerén tanulni és már 12 évesen I. díjat nyert egy olaszországi nemzetközi versenyen. 2012-ben a legfiatalabb szólistaként lépett fel a Pannon Filharmonikus Zenekar koncertjén. Tavaly a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor középdöntőse volt. Hosszú ideje Kothencz Melinda oboaművész-tanár segíti szakmai fejlődését.

Oláh Krisztián dzsesszzongoraművész, Bentzik Réka és Binder Károly zongoraművész Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 20 éves Oláh Krisztián dzsessz-zongora művész jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora tanszakán Binder Károly növendékeként tanul. Édesapja, Oláh Kálmán dzsessz-zongora művész hatására fordult figyelme a dzsessz felé, az elmúlt években kapott több nemzetközi versenydíj után idén III. helyezett lett a Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyén, majd megkapta a Creative Art díjat, amelyet Vukán György alapított. Négy éve működő formációja az Oláh Krisztián Trio.

Pálfalvi Tamás trombitaművész, Bentzik Réka és Fekete Gyula zeneszerző Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Pálfalvi Tamás trombitaművész 2009-től a Bard College ösztöndíjasa az Egyesült Államokban, alapdiplomáját 2013-ban szerezte a Zeneakadémián, ahol jelenleg Boldoczki Gábor mesterszakos hallgatója. Tavaly a Fanny Mendelssohn- és a Yamaha-ösztöndíj nyertese volt. Idén jelent meg Agitato című szólólemeze a Berlin Classics kiadónál a Liszt Ferenc Kamarazenekar közreműködésével.

Szabó Marcell zongoraművész, Csiba Péter és Dráfi Kálmán zongoraművész Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szabó Marcell zongoraművész nyolcévesen kezdett hangszerén játszani, 11 évesen vették fel a Zeneakadémia kivételes tehetségek tagozatára, 18 éves korától az egyetem zongora szakán Kemenes András és Nádor György diákja volt. Jelenleg a Zeneakadémia doktorandusz hallgatója. Több hazai és külföldi verseny díjazottja, tavaly megnyerte a VI. Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyt.

Oláh Krisztián dzsesszzongoraművész játszik az átadóünnepségén Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szajkó Géza hegedűművész idén májusban szerzett mesterdiplomát a Zeneakadémián. 2000-ben megnyerte a grazi nemzetközi hegedűversenyt, 2008-ban az országos szegedi kamarazene-versenyt, 2013-ban kvartettjével az országos Weiner Leó kamarazene-versenyt. Koncertezett Amerikában, Németországban, Kínában, Mexikóban, Olaszországban és Svájcban is.

Tóth Bálint kürtművész tanára a Zeneakadémián Friedrich Ádám volt. 2010-ben megnyerte a Budafoki Dohnányi Zenekar első kürtre kiírt próbajátékát, később itt szólamvezető lett. 2011-túl a Concerto Budapest szólókürtöse, tagja a Magyar Állami Operaháznak is.

Wettl Mátyás zeneszerző, Bentzik Réka Fekete Gyula zeneszerző Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Wettl Mátyás zeneszerző Fekete Gyula növendékeként szerezte meg alapszakos diplomáját a Zeneakadémián 2010-ben, majd az amszterdami konzervatóriumban folytatta tanulmányait, itt szerzett mesterszakos diplomát 2013-ban. 2006-ban megnyerte az Országos Zeneszerzésverseny első díját, tavaly több mint száz jelentkező közül választották ki az idei Young Composers Meetingre, ahol fődíjat nyert. Idén Gaudeamus-díjat is kapott.