A moszkvai nagyszínház sötét titkai

bolsoj, moszkva, nagyszínház, színház
A moszkvai Bolsoj Színház (Nagyszínház) belülről.
Vágólapra másolva!
A moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) sötét kulisszatitkaiba enged bepillantást új dokumentumfilmjében az HBO tévécsatorna: a Bolshoi Babylon című produkció központi figurája Szergej Filin, a balett-társulat 2013 januárban kénsavval megtámadott korábbi művészeti vezetője.
Vágólapra másolva!
Szergej Filin egy moszkvai kórházban nyilatkozik 2013 februárjában Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A legendás teátrum korábbi balettigazgatójának arcába 2013 januárjában fröcsköltek kénsavat, amelynek következtében részlegesen elvesztette látását. A támadás megszervezésével a Bolsoj volt vezető táncosát, Pavel Dmitricsenkót vádolták meg, akinek büntetését 6 évről 5 és fél évre enyhítette tavaly márciusban a moszkvai városi bíróság. Az ügy rávilágított a Nagyszínházon belüli vad versengésre és megfélemlítésekre, aminek

a társulat egyes tagjai áldozatul estek.

A tánc világába kalauzoló dokumentumfilmekkel ellentétben a Bolshoi Babylon nem mutat mást, csupán a balett árnyoldalát: a fizikai fájdalmat, a soványka fizetéseket és a tiszavirág életű karriereket. A produkció körbejárja a 2013-as támadás körülményeit, egyesével bemutatva az érintetteket, ám korántsem tünteti fel mártírként a balettigazgatót Szergej Filint, aki a szerződése lejártáig, 2015 júliusáig maradt a teátrum művészeti vezetője.

A támadást kitervelő Pavel Dmitricsenko a bíróságon Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

"Egyértelműen nem foglalunk állást: ennek a filmnek nincs közvetlen üzenete" - mondta Mark Franchetti társrendező és producer. Hozzátette: "ugyanakkor minél több időt töltöttünk az épületben, annál inkább világossá vált számunkra, hogy Filin mennyire megosztja az embereket saját társulatán belül". Hónapokba telt, amíg a készítőknek sikerült rábírniuk Filint, hogy megszólaljon a kamerák előtt, a volt művészeti vezető végül

élete legfeltárulkozóbb interjúját adta.

"Heteket, ha nem hónapokat töltöttünk az épületben anélkül, hogy egyetlen felvételt is készítettünk volna" - mondta a rendező Nick Read, hozzátéve, hogy a dokumentumfilm elsődleges célja annak kiderítése volt, hogy "mi teszi a Bolsojt egyedülállóvá és hogy magyarázatot adjon a savtámadás miértjére". A filmben megszólalnak a táncosok is, akik zsarnokként írják le az egykori művészeti vezetőt, és beszélnek a közte és a vezérigazgató, Vlagyimir Urin közötti feszültségről.

A Bolshoi Babylont decemberben mutatják be.