Marad a jobboldal jelöltje az egri színház élén

2015.11.26. 16:45

Újabb öt évig az egykori fideszes alpolgármester férje, Blaskó Balázs vezeti az egri Gárdonyi Géza Színházat.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata szerdai közgyűlésén 3 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül választotta meg újabb öt évre Blaskó Balázst, a Gárdonyi Géza Színház eddigi igazgatóját.

Folytatódik a remény színházaForrás: MTI

Blaskó Balázst 2011. február 1-jével nevezte ki az egri színház élére az a fideszes többségű városvezetés, amelynek alpolgármestere Saárossy Kinga színésznő, Blaskó felesége volt. „Amikor kiderült, kik pályáznak, már feltételeztem, hogy világlátásom és tapasztalataim révén meggyőzőbb lehetek” – válaszolta 2011-ben a Színház.hu-nak arra a kérdésére, sejtette-e, hogy ő lesz a nyertes az igazgatói pályázaton.

Blaskó kinevezése után elküldte a tánctagozat addigi vezetőjét, és az önkormányzat az évad közepén gazdasági hiányosságokra hivatkozva menesztette az elméletileg júniusig tartó mandátuma ellenére a korábbi igazgatót, Csizmadia Tibort. Egyik első intézkedése volt a színházat beléptetni a Vidnyánszky Attila által alapított Magyar Teátrumi Társaságba.

Blaskó Balázs a Gárdonyi Géza Színház Egy csók és más semmi című előadásában, 2002-benForrás: MTI

A társulat színészei közül sokan felmondtak, a szakma jó része hangosan tiltakozott. Blaskó Balázs igazgatói pályázatában és nyilatkozataiban szerepeltek az azóta híressé vált mondatok a remény színházának” szükségességéről, és arról, az egri színházban 180 fokos fordulatra” van szükség, mert a színház „siket és nagyon hangos”.

Az Origo interjújában 2011-ben azt mondta: „klasszikus-konzervatív népszínházi küldetésnek” nevezné a céljait. „Pozitív kisugárzású üzenetet szeretnék az előadásokban megfogalmazni, és erőteljesen felmutatni” – mondta. A másik igazgatójelölt, Barta Dóra táncművész az Origónak akkor úgy fogalmazott: Ismerve Blaskó Balázst, nagyjából mindenki tudta, mivel kell azonosulnia. Az, hogy sokan elmentek, azt jelzi, hogy ők nem akarnak ilyen módon létezni, üzenni, fogalmazni.”

Blaskó Balázs és Kelemen Csaba A fény éjszakája című előadásbanForrás: Gárdonyi Géza Színház

Blaskó igazgatása alatt tartották például Kocsis István A fény éjszakája című darabjának ősbemutatóját az egri színházban, amelyből kiderül: a magyar nép egy görög–római kultúra előtti jelentős civilizáció nyelvét őrzi, Árpád vezér magyarlakta földre érkezett a honfoglaláskor, a szabadkőművesek a „Jézus urunk keresztre feszítését előkészítők” mintájára azért robbantották ki az első világháborút, mert irigykedtek Magyarország mindenkinél erősebb hűségére Istenhez. Ezért kellett nekik a trianoni döntés, hogy megbüntessék a „legártatlanabbat” – közli a dráma.

Blaskó Balázs újrakinevezésekor azt mondta: „A megtartva továbblépni elvét szeretném követni a következő években. Szeretnék az előző évek eredményeire építeni és folytatni a népszínházi küldetést”. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK