Schilling Árpád társulata, a Krétakör társadalmi és szociális színházi tevékenysége elismeréseképp veheti át márciusban a holland hercegnőtől az ECF Princess Margriet Award for Culture elismerést.

A European Cultural Foundation díját Őfelsége Margit holland hercegnő tiszteletére hozták létre, aki korábban a szervezet elnöke volt, és támogatta a kultúra demokráciában betöltött szerepét.

Megérte vállalni a küzdelmetFotó: Bielik István - Origo

A szervezet minden évben két díjat ítél meg: idén a digitális kultúrával foglalkozó spanyol Medialab-Prado mellett azért nyert a Krétakör, mert innovatív módszerekkel arra törekszenek, hogy minél többen képesek legyenek az őket körülvevő társadalmat komplexen értelmezni és saját érdekeiket érvényesíteni.

„Középiskolákban végzett munkájuk különösen fontos, hiszen olyan fiatalokkal kerülnek kapcsolatba, akiknek így lehetősége nyílik arra, hogy hallassák a hangjukat” - írja indoklásában a zsűri, amelyben olyan neves szakemberek foglalnak helyet, mint például Chris Dercon, a londoni Tate Modern igazgatója.

A királyi család tagjai adják át a díjatFotó: Bielik István - Origo

 „A díj annak elismerése, hogy jól döntöttünk, amikor 2008-ban profilt váltottunk, és megkezdtük a korábban Európa-szerte elismert színházi társulat társadalmi műhellyé való átalakítását. Megérte vállalni a küzdelmet. Bár sosem kételkedtünk abban, hogy jó úton járunk, mindig is hiányzott némi bátorítás, amelyet most megkaptunk” – mondta az elismerésről Schilling Árpád a Hvg.hu-nak.

 A Krétakör Alapítvány a díjat 2016. március 15-én Amszterdamban, a Stadsschouwburgban fogja átvenni Margit hercegnőtől a királyi család tagjainak és az európai kulturális élet képviselőinek a jelenlétében.