Kiderítettük, ki kapja idén a Petri György-díjat

szaniszló judit, petri-díj, magvető
Szaniszló Judit, az idei Petri-díjas leendő könyve egy több mint 10 éves írói-irodalmi pályafutás megkoronázása lesz.
Vágólapra másolva!
Szaniszló Judit Zetor Leilaként lett ismert és népszerű blogger, a műveiből írt darabot az Örkény Színház mutatta be, tavasszal jelenik meg az első kötete a Magvető Kiadónál, és mint az Origo megtudta: 2015-ben ő veheti át a Petri György-díjat.
Vágólapra másolva!

A díjat a 2000-ben elhunyt Petri György halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&N Galéria Alapítvány, átadására évente a költő születésnapján, december 22-én kerül sor. Az elismerést olyan költő, író, drámaíró vagy esszéíró nyerheti el, akinek még nem jelent meg önálló kötete. A díjazott megkapja a Petri György élőmaszkja nyomán készült papírszobrot, a Magvető Kiadó pedig megjelenteti a szerző első kötetét. Idén ötödik alkalommal adják át a díjat, a korábbi években Kemény Lili, Bognár Péter, Gazdag Péter, Balaskó Ákos és Beck Tamás kapta meg.

A Petri Györgyről elnevezett díjat idén Szaniszló Judit kapja, akinek leendő könyve egy több mint 10 éves írói-irodalmi pályafutás megkoronázása lesz.

Szaniszló Judit portréját Horváth Judit készítette.

Forrás: Origo

Tavasszal jön az első kötet

2015-ben Szaniszló Judité a rangos elismerés – erősítette meg az Origo értesülését Turi Tímea. A Magvető Kiadó szerkesztője és egyben a Petri György-díj idei kuratóriumának az egyik tagja azt is elárulta, hogy a díjazottnak a tervek szerint 2016. tavaszán kötete jelenik meg a Magvetőnél Beenged címmel. Az idei Petri-díjas leendő könyve

egy több mint 10 éves írói-irodalmi pályafutás megkoronázása lesz.

A Miskolcon született, az ELTE magyar–esztétika szakán végzett, Budapesten élő 38 éves Szaniszló Judit 2002-ben kezdte el írni a blogját (erről hadd ajánljunk egy írást, a november 13-i terrortámadások másnapján született Párizst).

A Magvető Kiadó angol nyelvű ismertetője a Beenged című kötetről, amely szerint Szaniszló Judit könyve olyan, mint egy kelet-európai Bridget Jones naplója Jonathan Franzen stílusában.

A portréfotót Horváth Judit készítette.

Forrás: Origo

Combfiksz, Neszharisnya és Zetor Leila

Hamarosan Combfikszént, Neszharisnyaként és Zetor Leilaként lett ismert és széles körben népszerű a világhálón, amit a 2005-ös Goldenblog közönségdíja híven tükrözött. 2008 óta jelennek meg prózai írásai és versei a Holmiban (itt, itt, itt, és itt lehet elolvasni), az Élet és Irodalomban valamint az Ex-Symposionban és a Kultúrpart internetes portálon.

2008-ban az Örkény Színházban egyfelvonásos dráma készült a blogszövegeiből.

Grazban, a Blogold a színházat! projektben is bemutatták a darabot, amelyben Bíró Kriszta volt Zetor Leila, Für Anikó és Mácsai Pál pedig a Leliként is emlegetett főhős szüleit játszották.

Különös költő prózában

Barátja és mentora, Kornis Mihály így ír Szaniszló szövegeiről: „Juditot […] konzseniális költőnek érzem. Különös költőnek, aki

naplószerű prózában ír fullasztóan jó verseket,

[…] kafkai töredékeket kórházról és hivatalról, magányról és szexről, pontosabban költeményeket a testi lét borzalmáról, élete teljességgel non-fiction […] nyersanyagából”