Pákh Imre megfellebbezte a Golgota védetté nyilvánítását

Pákh Imre
Pákh Imre nem hajlandó belenyugodni a Munkácsy-festmény védetté nyilvánításába.
Vágólapra másolva!
Pákh Imre megfellebbezte a Golgota című Munkácsy Mihály-festmény védetté nyilvánításáról szóló határozatot.
Vágólapra másolva!

Az ügyben eljáró Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ műtárgyfelügyeleti irodája a trilógia másik tagjáról is határozott. A Golgota november 20-i védetté nyilvánítása után pár nappal a Krisztus Pilátus előtt című kép is felkerült a védett alkotások listájára.

Ez azt jelenti, hogy a festményeket csak külön engedéllyel lehet az országból kivinni, de még a debreceni Déri Múzeumból is más helyre szállítani.

Pákh Imre műgyűjtő, a Golgota című Munkácsy-kép tulajdonosa Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Pákh Imre a Magyar Időknek nyilatkozva jogellenesnek és indokolatlannak nevezte az eljárást és elmondta, hogy december végén, január elején várható döntés az ügyben.

"Ha mégis marad a védettség, és erre nagy az esély, ügyvédeim tovább keresik a lehetőségeket" - fogalmazott a műgyűjtő. Azt nyilatkozta, addig nem szándékozik eltávolíttatni a leplet a Déri Múzeumban kiállított alkotásról, amíg a kormány meg nem veszi a képet vagy ki nem kerül a védett alkotások köréből.

Munkácsy Mihály Golgota Forrás: Origo

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt közölte, továbbra is a nyilvánosság előtt ismert hatmillió dolláros - azaz több mint 1,6 milliárd forintos - vételárat határozzák meg a Golgotáért.