A brit író ezúttal New Yorkban vett át díjat. 

Rushdie az frankfurti könyvásáron októberbenForrás: MTI/EPA/Frank Rumpenhorst

Salman Rushdie kapja idén a 2009-ben alapított Mailer-életműdíjat. A díjat csütörtök este Laurie Anderson, amerikai polihisztor adta át neki a New York-i Pratt intézetben. "Csodás érzés Norman Mailer árnyékában állni" - mondta az eseményen Rushdie.

A brit író személyesen is ismerte a 2007-ben, New Yorkban elhunyt, kétszeres Pulitzer-díjas Mailert. Először az 1980-as évek közepén találkoztak, amikor Mailer egy botrányos PEN kongresszust szervezett, amin az összegyűjtek megpróbálták kigúnyolni a beszédet mondó kormánytisztviselőt.

A Rushdie-t beiktató Anderson beszédében felolvasott néhány szemelvényt az író legújabb művéből, majd elmondta, hogy körülbelül 25 éve ismeri a szerzőt. Egy titkos londoni helyszínen találkoztak először, amikor Rushdie-nak bujkálnia kellett a Sátáni versek miatt. 

Fotósok gyűrűjébenForrás: MTI/EPA/Arne Dedert

"Salman különleges ember: egy csodás, elkötelezett szülő, és komoly védelmezője az emberiségi jogoknak. Most viszont azért vagyunk itt, hogy az írása miatt méltassuk, ahogy szavakat tesz egymás mellé a papíron" - mondta Anderson.

Rushdie többek között Orhan Pamuk és Don DeLillo után kapta meg a díjat.