Nemcsak példás szülő, hanem kemény emberjogi harcos

Rushdie, Salman
Frankfurt, 2015. október 13. Salman Rushdie indiai származású brit író beszél a 67. Frankfurti Könyvvásár megnyitója alkalmából tartott sajtóértekezleten 2015. október 13-án. Az október 14-én nyíló könyvvásárnak az idén Indonézia a díszvendége. (MTI/EPA/Frank Rumpenhorst)
Vágólapra másolva!
A brit író ezúttal New Yorkban vett át díjat. 
Vágólapra másolva!
Rushdie az frankfurti könyvásáron októberben Forrás: MTI/EPA/Frank Rumpenhorst

Salman Rushdie kapja idén a 2009-ben alapított Mailer-életműdíjat. A díjat csütörtök este Laurie Anderson, amerikai polihisztor adta át neki a New York-i Pratt intézetben.

- mondta az eseményen Rushdie.

A brit író személyesen is ismerte a 2007-ben, New Yorkban elhunyt, kétszeres Pulitzer-díjas Mailert. Először az 1980-as évek közepén találkoztak, amikor Mailer egy botrányos PEN kongresszust szervezett, amin az összegyűjtek

megpróbálták kigúnyolni

a beszédet mondó kormánytisztviselőt.

A Rushdie-t beiktató Anderson beszédében felolvasott néhány szemelvényt az író legújabb művéből, majd elmondta, hogy körülbelül 25 éve ismeri a szerzőt. Egy titkos londoni helyszínen találkoztak először, amikor

Rushdie-nak bujkálnia kellett

a Sátáni versek miatt.

Fotósok gyűrűjében Forrás: MTI/EPA/Arne Dedert

egy csodás, elkötelezett szülő, és komoly védelmezője az emberiségi jogoknak. Most viszont azért vagyunk itt, hogy az írása miatt méltassuk, ahogy szavakat tesz egymás mellé a papíron" - mondta Anderson.

Rushdie többek között Orhan Pamuk és Don DeLillo után kapta meg a díjat.