Félmegoldással enyhítenék a folyóiratválságot

olvasás
Letters flying out of an open book
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Kulturális Alap kiír ugyan gyorsan egy pályázatot a bajba került kulturális folyóiratok és honlapok számára, de egyrészt késve, másrészt csökkentett keretösszeggel. 
Vágólapra másolva!

Ahogy azt nemrég megírtuk: az NKA elmulasztotta kiírni az idei folyóirat-támogatási pályázatot, így több mint negyven kulturális folyóirat jövője vált kilátástalanná, köztük az Alföldé, a Jelenkoré és a Filmvilágé. A korábbi évek gyakorlata és az idei tervek szerint december elejére már a döntésnek is meg kellett volna születnie.

Az NKA most közleményben reagált a helyzetre: a folyóirat-kiadási kollégium még idén kiír egy 350 milliós keretösszegű pályázatot, amire print lapok és online folyóiratok egyaránt pályázhatnak.

- áll az NKA közleményében.

Egy Alföld-címlap Forrás: Alföld

Ugyanakkor ez a keretösszeg nem elég ahhoz, hogy az összes bajba került lap helyzetét megnyugtatóan rendezze, ráadásul a nagy hagyományú, úgynevezett kiemelt folyóiratoknak hároméves támogatási szerződése volt az NKA-val.

Ez idén járt le, újat pedig nem írtak ki.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy januárban felállhatnak az NKA új kollégiumai, amiben már a Magyar Művészeti Akadémia egyharmad arányban fogja képviseltetni magát a szakmai szervezetek kárára. A helyzet alapján feltételezhető, hogy az NKA nem akart három évre elköteleződni pár héttel a kuratóriumok átalakítása előtt.