Különleges emberi sorsokat bemutató felolvasószínházi-sorozat indul kedden a szegedi Reök-palotában. Az első esten egy hajléktalan nő élettörténetét adja elő Geréb Ágnes és Papadimitriu Athina.

A közelmúltban elkezdődött, Városszél című, várostörténeti színházi sorozat után újabb kezdeményezésnek ad otthont a szegedi szecessziós palota. 

Geréb Ágnes korábban többször játszott amatőr színészkéntFotó: Tuba Zoltán [origo]

Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok és az összművészeti központ igazgatója elmondta: független színházi társulatokkal eddig is szívesen működött együtt a kulturális intézmény, most pedig külön öröm, hogy házon belül indul el egy jelentős kezdeményezés.

December 15-én, este 7 órakor Erdőszélen címen egy szívszorító történetet ad elő két jól ismert szereplő. A szegedi születésű és fiatal korában a városban amatőr színpadokon is szereplő Geréb Ágnes, illetve Papadimitriu Athina színművésznő közösen mutatnak be majd a felolvasószínházi anyag segítségével egy

szinte felfoghatatlan, mégis igaz élettörténetet.  

Az ötletgazda Réczei Tamás rendező által színpadra állított darab egy hajléktalan nőről szól, aki évekig élt anyaotthonban, és bár lakhatna édesanyjánál és gyermekeinél, immár hat éve a városszéli erdő nyújt neki otthont. Az előadás bevételével őt kívánja segíteni a központ.

A színdarab egy hajléktalan nő élettörténetét mutatja beForrás: Thinkstock

A dráma egy Magyar Narancsban megjelent cikk alapján készült. Az írás egyik hajléktalan szereplője elmondja: lányával együtt került utcára, de unokája feje felett már fedél van. „A férfi sorstársak megértők, nem erőszakoskodnak, de azért sokszor ébren virrasztok, amíg a lányom alszik.”

A cikk egy másik szereplője arról számolt be: gyermekeinek apja adósságainak törlesztése fejében, többször „átengedte” őt a hitelezőknek. Volt, hogy hárman erőszakolták meg így.

A most induló sorozatnak több állomása is lesz, amelyek mindegyike Szegedhez köthető közéleti személyiségek és ismert színművészek segítségével mutat be különleges emberi sorsokat.