Arról találgatnak, összeáll-e újra a Guns N' Roses

Na ne! Tényleg összeáll a Guns N' Roses?
Vágólapra másolva!
Csúcson pörögnek a találgatások, lehet-e még tisztességes Guns N' Roses-koncertet látni. 
Vágólapra másolva!

Több mint húsz év után kibékült Axl Rose és Slash, a Guns N' Roses frontembere és egykori gitárosa - írtuk 2015 augusztus második felében. A hírt a svéd Aftonbladet tévé robbantotta, azóta folyamatosan arról találgatnak, összeáll-e az egykor a világ legjobbjának számító zenekar, vagy sem.

A dolog korábban olyannyira elképzelhetetlennek tűnt, hogy a Guns N' Rosest beválogattuk a tíz együttes közé, amiket sose láthatunk már újra. Most a Quartnál felgyűrtük az ingujjunkat, és összeszedtünk öt érvet az összeállásuk mellett és ellen.

Erre vár mindenki Forrás: www.gunsnrosesbrasil.com

Az összeállás mellett szól

Chinese Democracy

Sok zenekarral megesett már, hogy az évek során leforgácsolódtak tagok, és egy-két eredeti tagja maradt az együttesnek (bár arra is volt már példa, hogy egy sem). Olyan is megesett, hogy egyszerre többen is felálltak, a zenekar mégis túlélte a változást.

A Guns N' Rosest a kilencvenes évek közepére Axl Rose-t leszámítva minden eredeti tag elhagyta, Rose mégis úgy döntött, továbbviszi az együttest. 2008-ban aztán megesett a csúfság, hogy a zenekar neve alatt új albumot jelentetett meg, ami a világon senkit nem hozott már lázba.

Roger Waters is írt albumot, ami később a Pink Floyd nevével forrt össze, azonban az apró betűs részben ott is leosztották a lapokat. Ha eredeti tagokkal állna össze a Guns N’ Roses, talán a Chinese Democracyt is

zárójelbe lehetne tenni.

Szólózás vége

Persze a Guns N' Roses sem egyik napról a másikra esett szét. Már 1991-ben elhagyta a zenekart Izzy Stradlin, a Guns N' Roses legfőbb dalszerzője, ami valószínűleg a legkomolyabb érvágást jelentette. Stradlin utána szólókarrierbe kezdett, csábította a Velvet Revolver, dolgozott Slash-sel a szólóalbumán, sőt volt, hogy a Guns N' Rosesszal is összeállt időnként.

Lassacskán meggyűlölte a nyilvánosságot, utoljára 2010-ben adott ki albumot. Slash vagy Duff McKagan viszont vele ellentétben nem nyugszik. Slash félévente koncertezik Magyarországon is, Duff McKagan pedig zenekarról zenekarra jár, és attól sem irtózik, hogy Axl Rose-zal haknizzon erre-arra. Az együttes összeállásával, ha más nem, legalább néhány fájdalmasan gyenge haknival kevesebb lenne a világban.

Az odavezető út

Az, hogy Axl Rose és Slash újra beszélnek,

csak az első lépcsőfok

az egyesülés hosszú útján. Mennyi vicces nyilatkozatra és milyen vicces kommentháborúkra lehet még számítani? Duff McKagannek nyilván nincsenek fenntartásai azzal, hogy összeálljon az együttes, Izzy Stradlin is felbukkant az évek során a Rose vezette Guns N' Roses mellett, de ki legyen például a dobos?

Amikor a Green Day 2012-ben beiktatta az együttest a Dicsőségek Csarnokába, szerencsétlenebbül nem is toporoghatott volna egymás mellett Steven Adler és Matt Sorum. Előbbi dobolt az együttes legendás első albumán, utóbbi szinte mindenen, ami kevésbé legendás. Stradlin és Adler élték legkeményebben a drogos rocksztár életét, csakhogy Adler azóta se tudott leállni, és már beszélni is alig tud. Nem véletlenül nyilatkozta Rose-ék kibékülése kapcsán, hogy attól retteg, nem hívják vissza a többiek.

Axl Rose mindenkit utál Forrás: AFP/Getty Images/Jason Merritt

Egy másik világ

Sok fellengzős dolgot össze lehet hordani, de az kétségtelen, hogy az Appetite For Destruction volt az utolsó jelentős rocklemez, amit idézőjelek és összekacsintások nélkül el lehetett adni, egy valódi klasszikus. Az együttes többé-kevésbé eredeti felállásban kiadott lemezeiből, hiába jutott rájuk dal még Stradlintól is, már hiányzott a zenekar vadsága, ösztönössége, ami jóval az átlag fölé emelte.

Ha a Guns N' Roses újra összeáll, ha a tagok összeszedik magukat, és képesek lesznek egy normális turnét lenyomni, akkor olyan világba nyerhet betekintést az ember, ami a Nirvana 1991-es Nevermindjával megszűnt. Persze turnéznak még legendás együttesek, hamarosan Budapesten is fellép például a Black Sabbath, de amióta az MTV egyik előzetesében láttam az ügyetlenül hintázó Ozzy Osbourne-t hanyatt esni, valahogy

nehezen tudom komolyan venni.

Egy király koncert

Még egyszer az életben kijöhet a lépés a Guns N' Rosesnak. Axl Rose zsálya- és kakukkfűteával kel és fekszik, hogy visszatérjen a hangja, Izzy Stradlin pedig újra ráérez a röhejesen durva rocksztáréletre, amiről 1991-ben inkább lemondott, mondván, drogok nélkül semmi érdekeset nem talál már benne. Az együttes ráadásul megteszi azt a szívességet, hogy hajlandó lemondani egy-két balladáról is. A legenda szerint eredetileg minden albumon csak egy balladát terveztek szerepeltetni, a November Rain és a Don't Cry is készen volt már az Appetite For Destructionra, de akkor a Sweet Child O'Mine-ra esett a választásuk. Ha a turnéra felelevenítenék ezt a fogadalmukat, akkor röhögve adhatnak még ötven felett is ütős koncertet.

Az összeállás ellen szól

Sok buktató egy koncertben

Mi lehet a legrosszabb dolog a Guns N' Roses összeállásában? Ha csalódni kell bennük. Az persze nem meglepetés, hogy Axl Rose nem tud énekelni, egy-két dologgal azonban tovább ronthatják a helyzetet. Eleve másfél órás csúszással kezdik a fellépést, Rose időnként sértődötten levonul a színpadról, mert nem tetszik neki mondjuk a közönség. Steven Adlernek szavaznak bizalmat, aki nem tudja rendesen eljátszani már a dalokat, és ettől szétesik az egész koncert. Úgy döntenek, hogy egy-két számot mindenki előadhat a szólókarrierjéből is. Melankolikusabb és pörgősebb blokkokra osztják fel a koncertet. És mindennek ellenére az apukák a végén azt mondogatják a gyerekeiknek, jól jegyezzék meg, amit az imént láttak, mert többet nem lesz részük ilyen élményben.

Többen összeállnak

Abból a legritkább esetben születnek jó dolgok, ha egy zenekar hosszú kihagyás után mégis az összeállás mellett dönt. Az utóbbi években több példa is akad arra, amikor ez meglehetősen szerencsétlenül sült el. Minden idők egyik legjobb együttese, a Pixies a koncerteken még elevickélt az egyesülés után, tavaly viszont kiadtak egy borzalmas albumot, amivel sikerült belemocskolniuk az életművükbe. A modern brit rockzene legfontosabb együttese, a Stone Roses is inkább csak döntetlenre tudta menteni a meccset, amikor 2012-ben a Szigeten koncerteztek. Az At The Drive-Innek pedig, ami a kétezres évek elejének legjobb hardcore együttese, csak ártott az összeállás. Eddig elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyszer a Guns is összeálljon. Ha viszont mégis megtörténik, akkor tényleg senkiről nem lehet többet azt feltételezni, hogy

végleges a szakítás.

A rengeteg nyüszítés

Slash a Papp László Sportarénában Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az hagyján, ha Steven Adler és Matt Sorum megbirkózik azért, hogy ki menjen a Guns N' Roseszal turnézni, de az 1990-ben kezdődött szétszéledés után elég sokan megfordultak még az együttesben. Az Izzy Stradlin helyére beugró Gilby Clarke például, aki összvissz egy turnét húzott le a zenekarral, és még a Spaghetti Incident?-re is csak utólag fért föl, udvariasan már megpendítette, hogy részt venne egy újabb turnéban.

Mint mondta, nagyszerű éveket töltött az együttessel, fiatalok voltak, és szartak mindenre. Annyit mondjuk fel lehet hozni a védelmében, hogy az interjú második felében elmondta, realistának kell maradnia, és tudja, hogy a rajongók az eredeti öt tagot szeretnék együtt látni, ahogy ő is tenné. "Ha mégis összeállnak, én azért itt leszek, ha kellenék" - tette hozzá rémesen bénán.

Nem úsznánk meg

Ahogy Gilby Clarke-nak, úgy nekünk is realistáknak kell maradnunk: ha összeáll, akkor nemhogy a November Raint nem ússzuk meg, hanem a Don't Cryt, a Patience-t és a Knocking On Heavens Doort se, amikkel az együttes a Nickelback szintjére küzdötte le magát. Hiába mondják, hogy a Use Your Illusionökön szereplő dalok többsége akkortájt született, amikor az Appetite for Destruction számai, ezekről mindössze a szenvelgős balladák maradtak meg.

Ami a nyolcvanas évek végén még megvolt a Guns N' Rosesban, a kilencvenes évek elejére valahogy elveszett. Az első albumon Axl Rose nem siránkozó kisgyerekként szerette volna mutogatni magát, hanem tökös vadállatként, akinek a nagyváros a vadászterülete. Ez az Axl Rose viszont rég elveszett, és kétévente Las Vegas-i szórakozóhelyre viszi a zenekart rezidenskedni.

Minden együtt

Ha igaz, amit Nikki Sixx írt a Twitteren - azaz, hogy a szakmában már mindenki tudja, hogy össze fog állni a Guns N' Roses -, akkor felesleges a picsogás, amit ezzel kapcsolatban csinálnak. Ahhoz, hogy Axl Rose a felszínen maradjon, nincs más választása, mint hogy kibéküljön a többiekkel. Az együttes mostani felállása széthullott: a gitárosok elhagyták a zenekart, Tommy Stinson basszusgitárosnak fogalma sincs, mi történik körülötte.

Rose-nak sikerült megcsinálnia azt, hogy egy-két stadionturnéval úgy lejáratta a nevet, hogy mostanában már csak kisebb helyekre hívják őket, még a Las Vegas-i rezidenskedésük is hanyatlani kezdett. Ezzel viszont választ kapunk egy égető kérdésre: Axl Rose tényleg mindennél jobban szereti a pénzt, és az se zavarja, ha emiatt segget csinál a szájából. Ez pedig előrevetíti, mire is lehet majd számítani.

Szavazzon!

Újra összeálljon a Guns N' Roses?