1,6 millió példányt adtak el Amerikában 2015 legnépszerűbb regényéből.

Amerikában 1,6 millió példányt adtak el belőleForrás: Flickr

Harper Lee Menj, állíts őrt! (Go Set a Watchman) című új regénye volt a legkelendőbb könyv 2015-ben az Egyesült Államokban: az írónő Pulitzer-díjjal jutalmazott első regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! után több mint ötven évvel megjelent műből 1,6 millió példányt kapkodtak szét az amerikai olvasók.

George W. Bush és Harper Lee 2007-benForrás: AFP/Mandel Ngan

A mű, amely a 89 éves Lee második, nyomtatásban megjelent regénye, tavaly júliusban került az észak-amerikai könyvesboltokba. Az írónő Pulitzer-díjas első regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! 55 éve jelent meg, és film is készült belőle Gregory Peck főszereplésével.

A szerző valójában a Menj, állíts őrt! című könyvét írta meg előbb, de azt annak idején nem adták ki, kézirat formában maradt és lassan feledésbe merült. 2014-ben aztán szenzációként robbant be az irodalmi köztudatba, hogy az egykori kézirat előkerült és az írónő beleegyezett a kiadásba.

Magyarul is megjelentForrás: Geopen Kiadó

A HarperCollins kiadó tavaly februárban jelentette be, hogy kiadja a regényt, amelyre azonnal hatalmas számú előrendelés érkezett. A kritikusokat megosztó folytatás, amelynek címe egy bibliai idézetre utal – Menj, állíts őrszemet! (Ézsaiás 21:6) – magyarul a Geopen Kiadó gondozásában jelent meg. A regényben a Ne bántsátok a feketerigót! hőseinek története folytatódik húsz évvel később.

A regény magyar Menj, állíts őrt! címmel jelent megForrás: amazon.com

A Nielsen piackutató cég összesítése szerint az amerikai könyvsikerlista második helyére Jeff Kinney Egy ropi naplója sorozatának legújabb kötete (1,48 millió eladott példány), a harmadik helyre a brit E. L. James Grey A szürke ötven árnyalata – Christian szerint című műve (1,4 millió eladott példány) került – írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.  

A negyedik a brit Paula Hawkins A lány a vonaton című thrillerje lett, amely az Amazon.com Kindle top10-es listáját is uralta 2015-ben.