Megjárta Auschwitzot, most visszamegy Németországba táncolni

fahidi
Vágólapra másolva!
A Sóvirág – avagy a létezés eufóriája egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje.
Vágólapra másolva!

Németországban is bemutatja Sóvirág című előadását a Tünet Együttes: a Vígszínház Házi Színpadán játszott produkciót Berlinben és Erfurtban több alkalommal láthatja a közönség januárban.

Az előadás a holokauszt emlékével élő idős nő és egy mai fiatal közt tátongó szakadékról szól Forrás: Tünet Együttes

A Sóvirág – avagy a létezés eufóriája egy 90 éves Auschwitz-Birkenau-túlélő és egy fiatal táncosnő duettje. A darabot január 16-án a Vígszínház Házi Színpadán játsszák, majd január 24-én a holokauszt-emléknap alkalmából a berlini TAK Theater im Aufbau Hausban tartják a németországi premiert.

Január 27-én és 28-án az erfurti die SCHOTTE Theater színpadán adja elő Fahidi Éva és Cuhorka Emese a duettet, amely a Tünet Együttes leírása szerint

az egymás sorsába való belehelyezkedésről, az öregedésről, fiatal és öreg testben való létezésről szól – humorral, őszinteséggel, empátiával”. Az előadást Szabó Réka, a Tünet Együttes művészeti vezetője rendezte.

Van-e átjárás a két szereplő világa között? Forrás: Tünet Együttes

A darab azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy van-e átjárás a két szereplő világa között, átadható-e a tapasztalat vagy épp fordítva: meg lehet-e érteni egy mai fiatal problémáit egy olyan súlyú élettel a hátunk mögött, mint amilyen Fahidi Évának jutott.

Mindent lát egyszerre, mi közelebb van, mi távolabb. De pont azért, mert egyszerre lát mindent, az idősíkok sem kronologikus rendben sorakoznak lelkében, hanem összefolynak” – idézi a társulat Fahidi Éva szavait A Dolgok Lelke című könyvéből.

90 éves korában jutott eszébe felmenni egy színpadra és táncolni Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Előre elnézést kérek mindenkitől, hogy 90 éves koromban jut eszembe felmenni egy színpadra és táncolni, miközben az utcán jóformán járni is alig tudok” – mondta korábbi interjúnkban Fahidi Éva az Origónak. „A táncon keresztül talán olyan rétegekhez is el tud jutni az üzenet, akik egyébként nem foglalkoznának a holokauszttal.”