A közlekedési múzeumnak nem jó a Bálna

Egy látogató a budapesti Közlekedési Múzeumban. A Városliget átfogó fejlesztését és megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt keretében eredeti állapotában építik újjá a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot. A munkálatok miatt a múzeum április 15-én b
Egy látogató a budapesti Közlekedési Múzeumban. A Városliget átfogó fejlesztését és megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt keretében eredeti állapotában építik újjá a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot. A munkálatok miatt a múzeum április 15-én bezár három évre
Vágólapra másolva!
Már biztos, hogy nem a Bálnába, hanem a Millenáris parkba költözik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ideiglenes kiállítása. Az intézmény városligeti épületének felújítása csak 2018 tavaszára készül el, addig a Csodák Palotájának korábbi helyszínén lehet majd megnézni nyár végétől Budapest egyik legnépszerűbb múzeumának ikonikus kiállítási tárgyait.
Vágólapra másolva!

Mégsem a Bálnába, hanem a Millenárisra költözik be a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ideiglenes tárlata – tudta meg az Origo. A városligeti épület április közepén zárt be felújítás miatt, és korábban úgy volt, hogy az állandó tárlat egy részét az üresen kongó Duna-parti épületben állítják ki. Ehelyett a Csodák Palotájának korábbi helyszíne lett a befutó.

A Bálnában hiába kereste

Nem lehetett könnyű dolga annak, aki a múzeum honlapján próbált arról tájékozódni, hol nézheti meg a felújítás alatt a közlekedési múzeum állandó kiállítását. Az intézmény oldalán ugyanis csak a tavaly januárban kiadott közleményt lehet megtalálni, amiből ugyan sok minden kiderül a felújításról, az ideiglenes tárlatról azonban semmi.

A múzeum tavaly áprilisban zárt be a felújítás miatt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A rekonstrukciót bemutató tavalyi tájékoztatón még az hangzott el, hogy

a múzeum fő anyaga a Bálnában, a Budapest Galéria alatti kiállítótérben, vagy a fejépületben kap majd helyet,

és tavaly nyár végétől lesz látogatható. Aki azonban ez alapján ősszel Bálnában kereste a kiállítást, annak csalódnia kellett.

Nincs légkondi

"Amikor elindult az egyeztetés az ideiglenes kiállítás helyszínéről, kiderült, hogy a Bálnában jelentős beruházásokra lett volna szükség, hogy berendezhessük a tárlatot" – mondta az Origónak Horn Márton, a múzeum felújítását koordináló Városliget Zrt. kommunikációs vezetője.

A hányatatott sorsú Duna-parti épület kijelölt részén nincs például a légkondicionálás és a nagyobb tárgyakat is bonyolult lett volna beköltöztetni.

Nyár végétől a Millenáris D épületében lesz látható a közlekedési múzeum ideiglenes kiállítása Fotó: Polyak Attila - Origo

Az egyeztetések során felmerült nehézségek miatt a múzeum vezetősége elkezdett B-verziót keresni, így merült fel a Millenáris D épülete, a Csodák Palotájának korábbi helyszíne.

Krámli Mihály, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója az Origónak azt mondta, hogy a döntés megszületetett,

és előreláthatólag nyár végén fog megnyitni.

Az MNB-nek kéne

A Millenáris stratégiai vezetője azonban hétfőn még nem tudott erről a döntésről. Benyák Zoltán szerint azonban

és az idei rendezvények szervezésekor is számoltak azzal, hogy év közben beköltözhet a tárlat.

Ez nyílván jól jön a Millenárisnak, de az évente körülbelül 150 ezer látogatót vonzó múzeum ideiglenes kiállítását nagyon várták a Bálna bérlői is. Az amúgy üresen pangó házban ugyanis ettől remélték a forgalom fellendülését.

A megoldás azonban már biztosan nem ez lesz, viszont a korábbi hírek szerint a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank megvenné az épületet, hogy látogatóközpontot és pénztörténeti múzeumot alakítsanak ki benne.

150 tárgyat visznek át a Millenárisra

A közlekedési múzeum városligeti épületének felújításával csak 2018 március végére készülnek el. Úgy tudjuk, hogy a kisebb, három tonnánál könnyebb kiállítási tárgyak többségét már elcsomagolták, és elvitték a múzeum elől az ikonikus gőzmozdonyt, illetve a NOHAB-ot is. Az épületben a belső bontási munkálatok márciusban kezdődhetnek.

A NOHAB mozdony B vezetőfülkéje 2001 óta állt a közlekedési múzeum oldalánál Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A múzeum anyagát a több intézménybe dobták szét. Ahogy Krámli Mihály elmondta, a Millenárisra körülbelül 150-160 kiállítási tárgyat rendeznek be, főként a múzeum ikonikus darabjait.

Itt lesz majd látható például a Derü mozdony, és több gőzhajó modellje, Pannónia és Csepel motorkerékpárok, illetve Budapest egyik első villamosa is.