Tiltakoznak Bagdy Emőke szexista kijelentései ellen

2016.01.11. 15:54

Több mint száz pszichológus, pszichológushallgató írta alá a nyílt levelet, amely a Facebookon kezdett el terjedni hétfőn. 

A mintegy kétoldalas szöveg célja a bevezető szerint egyrészt állásfoglalás, másrészt "a pszichológia által képviselt megalapozott tudás világos és hiteles közvetítése". A levél Kövér Lászlónak a Fidesz-kongresszuson tett kijelentéseire és Ákos "hasonló szellemiségű" nyilatkozataira is kitér.

Kövér elhíresült beszéde szerintük "egyszerre jelentette a politika magánéletünkbe való nyílt és erőteljes betolakodását, valamint egy politikus állásfoglalását egy tudományos diszciplínával szemben (gender studies)". 

Kövér László a Fidesz-kongresszuson: "Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk"Fotó: Marton Szilvia - Origo

A levélírók mégsem ezért, hanem Bagdy Emőke miatt emeltek szót. "Elsősorban kollegánk, Bagdy Emőke kapcsolódó nyilatkozatai miatt döntöttünk úgy, hogy nyilvánosságra hozzuk szakmai álláspontunkat. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy sokféle hang létezik szakmánkon belül, és nem helyes, ha néhány már ismertebb pszichológus nyilatkozata a pszichológia álláspontjaként értelmeződik" – írják. 

Bagdy Emőke miatt emeltek szótForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Genderőrület

Bagdy Emőke a Magyar Demokratának mondta azt, hogy "a genderidentitás-elmélet egy bizarr, teljességgel képtelen és a fejlődési törvényeknek ellentmondó áramlat”. Bagdyval a Heti válasz is készített interjút nemrég, a lap egy másik írásában pedig egy 2013-as Bagdy-könyvből idézett. A citált passzusok láthatóan a Kövér László és Ákos által leírt nőképet erősítették.

Ákos munka közben. Az énekes az Echo TV-nek többek között arról beszélt, hogy a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiakFotó: Szabó Gábor - Origo

A levélben erről a pszichológusok azt írják, hogy Kövér László és Bagdy Emőke a genderőrület kritizálását "nem tudományos érvek mentén teszik, hanem azért, mert olyan felforgató ideológiaként gondolnak rá, amely az »öröktől fogva létező természetes rendet« borítja fel. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy 

a gendertudományokra, ahogy az elnevezésben is szerepel, tudományokként kell tekintenünk, 

melyeket kizárólag az aktuális tudományos kritériumok mentén értékelhetünk, bírálhatunk, nem pedig aktuálpolitikai szempontok mentén."

Szexista módon eszményít 

Bagdy Emőke bizonyos kijelentéseiben "szexista módon a »természetes működés« eszményítése jelenik meg, amely továbbra is fenntartja a nőkkel szemben a Magyarországon jelenleg is fennálló társadalmi, politikai és anyagi egyenlőtlenségeket" – áll a levélben.

Az állásfoglalással az aláírók párbeszédet és vitát szeretnének nyitni arról, "hogyan tudjuk pszichológusokként és más segítő szakemberekként segíteni klienseinket a rájuk nehezedő társadalmi nyomások kezelésében".

A levél alatt nem olvasható szerző vagy szerzőcsoport, az aláírók listáját egy külön táblázatban tették közzé.

Kerestük Bagdy Emőkét, de egyelőre nem tudtuk feltenni neki kérdéseinket. Amint válaszol a pszichológus, frissítjük a cikket. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK