Halála óta többen hallgatják David Bowie-t

David Bowie
(dpa) - David Bowie holds a microphone in his hands and gestures with his index finger while he sings during his concert at the Color Line Arena in Hamburg, Germany, 16 October 2003. The British singer started the German leg of his world tour during which he will introduce his new album 'Reality'.
Vágólapra másolva!
Angliában és Amerikában is az eladási listák élén végezhet David Bowie múlt héten megjelent utolsó albuma. Az életművel és elmúlással is számot vető Blackstar első kritikái eleve dicsérőek voltak, a legendás zenész hirtelen halálhíre pedig végsőkig fokozta az érdeklődést. Producere szerint Bowie búcsúajándéknak szánta a két nappal halála előtt megjelent, rejtélyes lemezt. A rajongók utcát neveznének el róla, és a Westminster-apátságban helyeznék végső nyugalomra.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban nemcsak a Blackstart kapkodják el, az egész életműre ráugrottak az emberek. Az új lemezen kívül ugyanis 13 másik Bowie-album is bekerült a Top 100-ba.

A brit poplegenda sokszor uralta már a hazai slágerlistákat,

most azonban az amerikai lemezpiacot is meghódíthatja, amire eddig még nem volt példa (előző lemeze, a hosszú hallgatást megtörő The Next Day is csak a második helyen végzett az USA-ban). A Billboard szerint péntekig több mint 130 ezer példány fogy a Blackstarból, így megelőzheti a rekordokat döntögető Adele lemezét az élről.

Az utolsó albumot búcsúajándéknak szánta Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Maurizio Gambarini

Halála is műalkotás volt

Bowie 18 hónapja májrákban szenvedett, halálhíre mégis sokkolta a közvéleményt. "Már egy éve tudtam, hogy ez fog történni, mégsem voltam felkészülve rá.

Most nem szégyen sírni"

- írta Tony Visconti, a zenész állandó producere a Facebookon. Szerinte Bowie életéhez hasonlóan halála is műalkotássá vált, az utolsó lemezt pedig búcsúajándéknak szánta.

Régi barátjának, Brian Enónak nemcsak dalokon keresztül mondott búcsút: Eno csak utólag ébredt rá, hogy Bowie utolsó emailjében örökre elköszönt tőle. "Köszönöm a szép éveinket, Brian, azok sosem halványulnak el" - írta Bowie, aki "Hajnal" néven írta alá levelét.

Istent jelölte be utoljára

A hátrahagyott üzeneteknek nincs vége ezzel. Egy újságíró annak is utánajárt, hogy a zenész Isten Twitter-oldalát jelölte be követésre utoljára. A TheTweetOfGod oldalt több mint két millióan követik, és most már a DavidBowieReal is köztük van. A Bowie-ról készült utolsó fotó még január 8-i születésnapján került a netre, mindössze pár nappal halála előtt.

Az egyszerre vidám és szívszorító képen nevetve pózol sötét és elegáns öltönyében.

A photo posted by David Bowie (@davidbowie) on

Az utóbbi napokban világszerte spontán megemlékezéseket tartottak Bowie halála miatt. A rajongók egy része további lépésekre buzdít: petíció is indult, amely szerint utcákat és koncerttermeket kéne elnevezni a 69 évesen elhunyt művészről.

Van, aki szerint a Westminster apátság nagy költőknek fenntartott szegletében kéne eltemetni Bowie-t, és

szobrot is kellene állítani neki a Trafalgar téren.

Közben a tengerentúlon is mindenki Bowie-lázban ég, a New York-i Carnegie Hallba meghirdetett emlékkoncertre például pár nap alatt elfogytak a jegyek.

Világszerte Bowie-ra emlékeztek Forrás: AFP/LEON NEAL/Leon Neal

Nem voltak sztárallűrjei

Nemcsak Angliában és Amerikában, nálunk is sokan gyászolják David Bowie-t, aki a 90-es években kétszer is zenélt Magyarországon. 1997-ben a Sziget sztárfellépője volt, a koncertről jó minőségű kalózfelvétel is készült, ami most teljes hosszában felkerült a Youtube-ra:

A fesztivál akkori programigazgatója, Kovács Tamás a Nagy Sziget Könyvben idézte fel, hogy milyen nehéz volt Londonból idecsábítani a popsztárt, aki 34 fős stábbal érkezett, és tíz tonna túlsúlyt kért a repülőn. A visszaemlékezésből az is kiderül, hogy Bowie mentes volt a sztárallűröktől is:

"Vége a beállásnak, a fényes csávók még fenn huhogtak, tíz méter magasan, tökig olajosan. Lenn hosszú asztalon megterített a stáb, Bowie ült az asztalfőn, tíz-tizenöt ember két oldalt. Mindenki várta, hogy hozzák a kaját, de Bowie intett, hogy nem, bevárják a két fénytechnikust. És a két csávó lejött, kimosakodott, leült, akkor jó étvágyat kívántak.