Megvan, ki lesz az idei könyvfesztivál díszvendége

"One City. One Book." -  Jostein Gaarder Jostein Gaarder author WRITER Norwegian PORTRAIT portraits Vienna Austrian Austria SQUARE FORMAT
The "gratis book" with the title "Sofies Welt" by Norwegian writer Jostein Gaarder is being handed out at Central Library in Vienna, Austria on 25 November 2015. The project "One City. One Book." presents annually a book free of charge. PICTURE: Jostein Gaarder (Photo credit should read "HANS KLAUS TECHT/APA-PictureDesk via AFP")
Vágólapra másolva!
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál honlapján jelent meg a hír, hogy idén Jostein Gaarder norvég író lesz a fesztivál díszvendége. 
Vágólapra másolva!

A 63 éves norvég írót és filozófust legtöbben a Sofie világa című regényéről ismerhetik, de megjelent magyarul A kártya titka, A történetárus és A narancsos lány is.

A norvég író legismertebb könyve a Sofie világa Forrás: APA-PictureDesk/HANS KLAUS TECHT / APA / picturedesk.com/Hans Klaus Techt

Gaarder többször felszólalt a környezetvédelem és az emberi jogok fontossága mellett. Mintegy tíz éve egy norvég napilap vezércikkében élesen támadta az izraeli politikát.

A zsidó vallást harcias, archaikus hitnek nevezte

és szembeálította a megbocsátásra épülő kereszténységgel.

Az Isten kiválasztottjai című cikk nagy botrányt okozott, többen antiszemitának nevezték az írót, de állítása szerint ő csak az Izrael és Libanon között feszülő konfliktusra reagált szavaival.

Az idei könyvfesztivált április 21. és 24. között rendezik meg.