Újabb területen jelentek meg Fekete Györgyék

2016.01.13. 18:19

Megint eggyel több kuratóriumban ül a Magyar Művészeti Akadémia képviselője.

Idén is kiírták az Örkény István-ösztöndíjat, amelyre fiatal drámaírók pályázhatnak, és a nyertesek egy éven keresztül havi 100 ezer forintot kapnak. A pályázatokat elbíráló kuratórium névsora háromévente cserélődik. Az idei az első év, amikor a döntnökök között a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) is képviselteti magát. A kuratórium egyik tagja az Origónak elmondta: ő is csak az internetről értesült az új kurátorról.

A cél a fiatal drámaírók támogatásaForrás: RIA Novosti/Kirill Kallinikov

A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hirdette meg. A pályázat szakmai lebonyolítója az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Azaz az ösztöndíjnak nincs köze az NKA-hoz, így az MMA felbukkanása nem függ össze a Nemzeti Kulturális átalakulásával.

Az ösztöndíj célja, hogy segítse az új magyar színművek létrejöttét, és hogy lehetőséget adjon a fiatal (1976-ban vagy később született) drámaíróknak. Nem pályázhatnak felsőfokú oktatási intézmények hallgatói, és akik más központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjat vagy alkotói támogatást kapnak. Egy évben legfeljebb négy író kaphat ösztöndíjat.

Lázár Balázs költő a Magyar Művészeti Akadémiát képviseli a kuratóriumbanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett, az OSZMI által működtetett szakértői kuratórium bírálja el. A kuratórium tagjai: Radnóti Zsuzsa dramaturg (a Magyar Színházi Társaság képviselője), Kiss József rendező, író (a Magyar Teátrumi Társaság képviselője), Lázár Balázs színművész, költő (a Magyar Művészeti Akadémia képviselője), Szálinger Balázs költő, műfordító (a Magyar Írószövetség képviselője) és Térey János író, költő, műfordító (a Szépírók Társaságának képviselője).

Évi négy író kaphat ösztöndíjatForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Dan Brownsword

A korábbi, 2012 és 2015 között tevékenykedő kuratóriumban még szerepelt a Drámaírói Kerekasztal képviselője is, a Magyar Művészeti Akadémia ugyanakkor eddig nem jelölt kurátort.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK