Felcsútot reklámozzák egy harmadikos olvasókönyvben

puskás ferenc labdarúgó akadémia, nyitó meccs, real madrid utánpótlás, felcsúti stadion, orbán viktor
Vágólapra másolva!
Felcsút-mezben focizó kisfiúval illusztrálták egy harmadikos olvasókönyvben Lackfi János egyik versét. A költő kellemetlennek és kicsit ízléstelennek tartja az esetet.
Vágólapra másolva!

„Focizni nagyszerű, / én nyerni szeretek, / nem tudom, miért nem / értik a többiek” – így kezdődik Lackfi János A nyerő című verse, amely minden irodalomkedvelő nagy örömére a klasszikusok mellett megjelent az általános iskolák 3. osztálya számára összeállított, Hétszínvirág című olvasókönyvben is. És mivel a kiadvány kisgyerekeket szólít meg, a verset illusztrálták is, stílszerűen egy focizó gyereket ábrázoló képpel. A focimez azt sem hagyja titokban, hol is játszik a kis focista: Felcsúton, az Orbán Viktor által alapított futballakadémián.

Diszkréten, de jól láthatóan Forrás: Origo

Mivel egy olvasókönyvben több tucat szerző műve szerepel, praktikus okokból nem szokás megmutatni mindenkinek a saját verseik illusztrációját, így azzal Lackfi János is csak a Facebookon találkozott – mondta el az Origónak a költő.

„Röhögtem rajta egyet: faramuci, groteszk történet ez, amiből mindennap akad kettő. És ezzel

nem hiszem, hogy valaki felülről szorgalmazta volna” – véli Lackfi, akinek az először 2007-ben megjelent versét még néhány évvel ezelőtt kérték el oktatási célokra.

Orbán Viktor a felcsúti focistadionban Forrás: Pályi Zsófia - Origo

Megkérdeztük a könyvet (Burai Lászlóné – dr. Faragó Attiláné: Hétszínvirág olvasókönyv 3.) kiadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet (OFI) arról,hogy miért került éppen egy Felcsút-felirat az illusztrációra. Azt válaszolták: az említett olvasókönyv „A Kormány 201/2014. (VIII. 14.) Korm. rendeletének megfelelően (…) az Apáczai Kiadó tevékenységének átvétele során került az OFI-hoz”. (Az Apáczai Kiadó és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó ugyanis 2014. október 1-én megszűnt mint önálló gazdasági társaság. A kiadók tevékenységét az OFI vette át.)

hiszen ha FTC szerepelt volna rajta, akkor miért nem MTK, de ha MTK, akkor miért nem Újpest?” – veti fel Lackfi. „Ez rávilágít arra is, mennyiféle szemüveget tudunk hordani, és milyen szomorú, ha mindig csak egyfélét viselünk. Legalábbis ahogy a Facebook-hozzászólásokat elnézem, az emberek egyik fele szerint az ország csupa morgás és rosszindulat, a másik fele szerint viszont diadalmenet a szebb jövő felé. Valószínűleg egyik állítás sem tartalmazza a teljes valóságot. Az ennél sokkal színesebb.”

Lackfi János a sokszínű szemüvegekre esküszik Forrás: Raffay Zsófia

Épp ezért Lackfi nem fontolgat további lépéseket sem. „Más kérdés lenne, ha gyűlöletkeltésre használták volna a versemet, de ez a helyzet azért határeset: legfeljebb azokban kelthet gyűlöletet, akik amúgy is piros posztónak látnak mindent, ami a kormányoldalról érkezik, ahogyan más pedig az ellenkezőjét látja annak.”

de azért hosszú távú következtetéseket nem vonnék le belőle” – mondja Lackfi János. „Néhány kommentelővel ellentétben nem gondolom, hogy emiatt válna Magyarország Észak-Koreává. Ez kicsit olyan, mint egy gyufa meggyújtása miatt vulkánkitörést vizionálni.”

Gyufák és vulkánkitörések Forrás: Raffay Zsófia

Az OFI kérdésünkre bár nem véleményezte az illusztrációt, de az Origónak bikkfanyelven elmondta: mások mellett jövőre ezt a képet is lecserélik. „Az OFI összes tankönyvének folyamatos felülvizsgálata és aktualizálása a beérkezett észrevételek figyelembevételével is történik.

Az OFI szívesen vesz minden javaslatot, észrevételt a tankönyvekkel kapcsolatban.

A felülvizsgálat az említett Burai Lászlóné – dr. Faragó Attiláné Hétszínvirág olvasókönyv 3. című kiadványunkat is érinti. A fentiek értelmében az említett tankönyvben a 157. oldalon található illusztrációk is lecserélésre kerülnek.”