Ott támad az új Star Wars-film, ahol nem várnánk

Daisy Ridley
Daisy Ridley a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben
Vágólapra másolva!
Ha már filmként annyira szerette a világ, biztos könyvben is el lehet adni belőle pár millió példányt: kiadták a tengerentúlon a film hivatalos könyvváltozatát. 
Vágólapra másolva!

Bár a filmek megregényesítése lényegesen ritkább, mint regények megfilmesítése, azért vannak esetek, amikor megéri megjátszani a forditott adaptációt. Ilyen lehet az elkötelezett, fiatal rajongótáborral rendelkező franchise-ok példája. De a regényesítés sem olyan egyszerű dolog ám, mint elsőre hinnénk. A műfajnak megvannak a biztos kezű, koronázatlan királyai, mint például Alan Dean Foster, aki saját bevallása szerint azért olyan keresett megregényesítő, mert szövegeiben

jó arányban keveredik a profizmus és a rajongói kamaszfantázia.

A filmből már regény is készült Forrás: Fórum Hungary

Igazi profi

Dean Fosternek több mint 120 regény fűződik a nevéhez, többek között az Alien, és A dolog című filmek regényváltozatai is. Szellemíróként ő írta az eredeti Star Wars-regényt, ami George Lucas neve alatt jelent meg. Az írót még tavaly kérték fel Az ébredő Erő megregényesítésére, a folyamatról a Vice egyik aloldalának beszélt az író.

A borító nem árul zsákbamacskát Forrás: Del Rey

Fosternek nem sok tere volt kreativitása kiélésére. A regényt a film forgatókönyve, jelmezleírások és díszletfényképek alapján kellett megírnia. Mindenben követnie kellett a forgatókönyvet, de azért egy-két ponton, főleg a karakterek belső életének és érzelmi motivációinak leírásakor megengedtek neki pár plusz információt, például

Kylo Renről olyan dolgokat is megtudhatunk, amik a filmben nincsenek benne.

"Minden jó regényesítés tartalmaz valami pluszt a filmhez képest, hiszen egy regény lényegesen hosszabb és rétegzettebb, mint egy forgatókönyv. Ha ezt nem engednék meg, akkor elég lenne csak kinyomtatni és kiadni a forgatókönyvet" - mondta az író.