Rendőrök vezettek ki egy nőt a párizsi Musee d'Orsay-ból, miután levette a ruháit, és felvette Edouard Manet festménye meztelen szereplőjének pózát.

Közszeméremsértés vádjával vették őrizetbe a luxemburgi Deborah de Robertis performanszművészt, aki meztelenre vetkőzött a párizsi Musee d'Orsay „Csillogás és Nyomorúság: A prostitúció képei 1850 – 1910” című kiállításán.

A háttérben Manet képe az Olympia nevű prostituáltrólForrás: AFP/GU/Bertrand Guay

De Robertis ruháit levéve a látogatókkal teli teremben Edouard Manet Olympia című festménye elé feküdt, a festő által ábrázolt prostituáltéhoz hasonló pózban.

A múzeum szóvivője szerint a biztonsági őrök helyesen jártak el, amikor előbb bezárták a termet, majd felszólították De Robertist, hogy öltözzön fel.

A rendőrséget azért hívták ki, mert a nő nem engedelmeskedett. A múzeum közszeméremsértés miatt tett feljelentést.

De Robertis ügyvédje szerint egyértelműen művészeti akcióról volt szó, hiszen a nőhöz egy kamera volt rögzítve, amely a látogatók reakcióit volt hivatott rögzíteni.

Edouard Manet: OlympiaForrás: © COLLECTION ROGER-VIOLLET / ROGER-VIOLLET

„Nagyon rossz üzenete van annak, ha egy művészt őrizetbe vesznek” – mondta az ügyvéd.

Deborah de Robertis nem lepődhetett meg különösebben a múzeum reakcióján, hiszen egyszer már megtörtént vele ugyanez.

2014-ben Gustave Courbet A világ eredete című festményének modelljét utánozta meztelen alsótesttel és széttárt lábakkal, hogy felhívja a figyelmet a társadalom prüdériájára és arra, milyen kínos mindmáig művészet és szexualitás viszonya.