Ez a cipő segített túlélni Auschwitzot

2016.01.24. 10:52

Egy 90 éves holokauszttúlélő az Auschwitz Múzeumnak adományozta azt a miniatűr szerencsehozó cipőcskét, amelyet csaknem két éven keresztül rejtegetett a náci haláltáborokban. 

A lengyel származású Batszewa Dagan 1942-ben, 16 évesen került Auschwitzba, majd a háború vége felé megjárta a ravensbrücki és a malchowi koncentrációs tábort is. A bőrből készült, alig egy centiméteres cipőt egyik idősebb női fogolytársától kapta ajándékba Batsewa, akit hiányzó lányára emlékeztetett.Saját kezűleg készítette nekem, és mikor megkaptam, azt mondta: ezek vigyenek el téged a szabadságba!" - mesélte.

A fogolytársaktól kapott tűt és cérnátForrás: AFP PHOTO / AUSCHWITZ MUSEUM

A nő meghalt a táborban, kilétét később sem sikerült kideríteni. Batsewa viszont 20 hónapon át rejtegette szalmával tömött matracában a tőle kapott szerencsecipőt, ami állítása szerint segített neki túlélni a haláltáborban töltött napokat.

A háború után Izraelbe költözött, ahol költőként és pedagógusként dolgozott. 60 éven át őrizte a cipőcskét, most azonban az Auschwizt-Birkenau Múzeumnak adományozta a haláltáborban zajló emberi gesztusok mementójaként. Piotr Cywiński, az intézmény igazgatója szerint nagyon értékes felajánlásról van szó, és az apró lábbelit a többi, foglyok által rejtegetett személyes tárgy között fogják kiállítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK