A pszichedelikus rockot is népzenével ötvözik

népzene, müpa
Vágólapra másolva!
Január 30-án immár kilencedik alkalommal kerül a figyelem középpontjába a magyar népzene és az abból merítő világzene a Müpában. 
Vágólapra másolva!

A műfaj nagy öregjei és ifjú titánjai, az ortodoxok és a kísérletezők, az akusztikus és az elektronikus hangzás hívei, a magyar, a délszláv és a cigány hagyomány éltetői gondoskodnak idén is a rendkívüli színvonalról.

Ahogyan a régi időkben a parasztházak és nemesi kúriák legbecsesebb értékeit őrizték a tékában, úgy óvja - s egyben teszi közkinccsé - már közel negyven éve a Téka Együttes a magyar népzene autentikus hangvételét. Hasonlóan autentikusak a Khamoro Budapest Band Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyökerű cigányzene-feldolgozásai.

Téka együttes Forrás: Müpa

A magyar népzenében és jazzben egyaránt megkerülhetetlen Dresch Mihály két új formációban is színpadra lép: a Dresch Misi Vonós Kvartettben ifj. Csoóri Sándor hegedűs, Brasnyó Antal brácsás és Bognár Antal nagybőgős társaságában emelkedik a műfaji határok fölé, egy másik trióban pedig moldvai muzsikát játszik majd.

Az újabban alakult együttesek közé tartozik a Babra is a maga magyar, örmény, bolgár és cigányzenei hatásokat tükröző délszláv tamburazenéjével. Balogh Kálmán és Lukács Miklós Cimbalom Duója immár a nemzetközi színtéren is jegyzett: egyike volt a 2015-ös WOMEX fellépőinek. Két lenyűgöző tudású cimbalmos kölcsönös inspirációja szabadít fel olyan energiát, mellyel már-már a hangszerük korlátait feszegetik. A műfaj határait bizonyára a Fókatelep fogja a leghangosabban ostromolni a feldolgozott népzene, a sanzon és a pszichedelikus rock felkavaró ötvözetével.