Kitüntették Harry Potter szülőanyját

ROMANIA-BRITAIN-J.K.ROWLING-CHILDREN Horizontal WOMAN WRITER SMILING CEREMONY CHILD VISIT LITTLE GIRL PERSON-EDUCATION
J.K. Rowling egy gyerekjóléttel foglalkozó romániai alapítványnál
Vágólapra másolva!
Az amerikai PEN/Allen Alapítvány az irodalom szolgálatáért adományozott díjával tünteti ki J.K. Rowling brit írónőt.
Vágólapra másolva!

Az irodalmi és emberi jogi csoport tavaszi New York-i gáláján, május 16-án adja át a díjat a Harry Potter-könyvek szerzőjének.

J.K. Rowling egy gyerekjóléttel foglalkozó romániai alapítványnál Forrás: AFP/Vadim Ghirda

Az alapítvány indoklásában kiemelte, hogy Rowling nemcsak a szólásszabadság pártfogójaként érdemelte ki a díjat, hanem jótékonysági tevékenységéért is.

Rowling alapította a gyógyíthatatlan betegség, a szklerózismultiplex-kutatásokat támogató Volant alapítványt,

és ő hozta létre a Lumos nevű nonprofit szervezetet, amely intézetbe adott gyermekek és családjuk egymásra találásában segédkezik.

A brit írónő közölte: nagy megtiszteltetés számára, hogy megkapja ezt a díjat, és hogy munkájának erkölcsi értékét az a szervezet ismeri el, amelyet oly nagyra becsül. „Régóta támogatom a PEN-t, amely felbecsülhetetlen munkát végez a bebörtönzött írókért és a szólásszabadság védelmében” – tette hozzá.

J. K. Rowling az Empire State Building tetején, a Lumos alapítvány képviseletében Forrás: NurPhoto/Dennis Van Tine/Photoshot/NurPhoto/Dennis Van Tine

J.K. Rowling Harry Potter-könyvei többször kerültek a cenzúra célkeresztjébe témája miatt, a varázslásról szóló regénysorozatot gyakran vádolták azzal, hogy a boszorkányságot, a természetfölötti titokzatos erőkben való hitet támogatja.

Rowling könyvei „a képzelet, az empátia, a humor és az olvasásszeretet gazdagságát képviselik, erkölcsi választások útját tárva fel, amelyek önmagunk megértésében segítenek minket. Rowling könyveiből és az írónőtől szerzett tapasztalataik alapján számtalan gyermek

– közölte Andrew Solomon, a PEN America elnöke.

Az irodalom szolgálatáért adományozott díjat korábban olyan neves amerikai és brit íróknak ítélték oda, mint Philip Roth, Toni Morrison, Salman Rushdie és Tom Stoppard.