Sértetlenül tért vissza Pécsre a Magányos cédrus

Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítás a volt Honvéd Főparancsnokágon 2015 július 6-án Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítás a volt Honvéd Főparancsnokágon 2015 július 6-án
Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítás a volt Honvéd Főparancsnokágon 2015 július 6-án
Vágólapra másolva!
L. Simon László a baranyai megyeszékhelyen jelentette be, hogy hiánytalanul és sértetlenül visszaérkezett a Csontváry-életművet kezelő Janus Pannonius Múzeum által kölcsönadott 37 kép Budapestről. A Csontváry Géniusza című kiállítás január 31-én ért véget a várban, 115 ezren látogatták.
Vágólapra másolva!

Nem igazolódtak be a pécsiek azon félelmei, hogy sosem kapják vissza a Budai Várban kiállított Csontváry-festményeket, ha egyszer a fővárosba szállítják őket. A nagyszabású tárlatot tiltakozások előzték meg, ám most hiánytalanul visszakerültek a kölcsönvett képek a Janus Pannonius Múzeumba. A kiállítás megnyitóján L. Simon László államtitkár és Gulyás Gábor kurátor is arra panaszkodott, hogy sosem tornyosult még fel ennyi akadály és negatív energia kiállításszervezők elé.

37 Csontváry-festmény tért vissza Pécsra Fotó: Szabó Gábor - Origo

A saját szemünkkel

Minket amúgy meggyőzött a kiállítás. „A kisebb és nagyobb festmények is megkapják a számukra szükséges teret és megvilágítást.

Azok a bizonyos utánozhatatlan színek így ragyogni kezdenek,

mintha az ecsetvonásoknak önfényük lenne, és tényleg a saját szemünkkel figyelhetnénk a taorminai naplementét vagy az akropoliszra ereszkedő éjszakát” – írtuk a tavaly nyári megnyitó után.

30 milliót kaptak

A tárlat iránt akkora volt az érdeklődés, hogy meg is hosszabbították a futamidejét. Összesen mintegy 115 ezer látogató tekintette meg Csontváry festményeit a volt Honvéd Főparancsnokság épületében.

Az államtitkár azt is bejelentette, hogy a pécsi Janus Pannonius Múzeum a fővárosi tárlat bevételeiből 30 millió forintot kap a kölcsönszerződésben eredetileg szereplő 10 millió forint helyett. A műtárgyak csütörtökön érkeztek meg a baranyai megyeszékhelyre.