Valahol ki kell élnünk a suttyóságunkat

belga zenekar
Vágólapra másolva!
A Bëlga szeretne javítani az ország állapotán, de az se zavarja, ha valakit csak a káromkodás érdekel a számaikból. A politikától ugyan távol tartják magukat, ám Donald Trumpnak simán írnának kampánydalt. És hogy ki volt rájuk a legnagyobb hatással? Erről is beszélgettünk Bauxittal, Még5milliárddal és DJ Titusszal.
Vágólapra másolva!
  • Hatott rájuk a buddhizmus, de nem meditálnak mindennap lótuszülésben.
  • Az erdélyi magyarok kevésbé bírják a trágár beszédet, mint az anyaországiak.
  • Volt olyan év, amikor a Fidesz és az SZDSZ is Bëlga-koncertet akart.
  • A mostani szar nem tetszik senkinek, de a tíz-húsz évvel ezelőtti szar mindig aranyból van.
  • A honfoglalásról szóló számukat még Csányi Vilmos is megdicsérte.

Ránézésre baromira különböztök a színpadi szerepeitektől. Azért van bennetek mélyen valami ezekből a harsány, olykor suttyó karakterekből?

Titusz: Muszáj, hogy legyen bennünk! (nevet)

Bauxit: Van egy ilyen terápiás jellege a dolognak. Ha a színpadon kiéljük a suttyóságunkat, akkor a hétköznapokban már nem kell annak lennünk.

A suttyóság nagyon vicces tud lenni Forrás: Brindza Csaba

Még5milliárd: A suttyóság nagyon vicces tud lenni egyébként. Imádjuk a legmagasabb szintű abszurd humort, ám azt mindig csak egy hajszál választja el a legsötétebb, legsuttyóbb viccektől. Gondolj csak a Monty Pythonra, ők folyamatosan pengeélen táncoltak.

Vannak olyan témák, amikkel nem mernétek viccelni, vagy mindent bele lehet fojtani az abszurd humorba?

Még5milliárd: Á, nem vagyok elég frankó ahhoz, hogy akármivel vicceljek.

Elég sok olyan téma van, amihez sosem nyúlnánk.

Olyan dalt például nem csinálunk, amit egy adott társadalmi csoport személyes sértésnek venne. Mindenkit csak feszélyezne, és egyáltalán nem lenne vicces.

Bauxit: Ezért is érleltük olyan sokáig a Rendőrmunka című dalt, ami végül a mostani lemezre került fel. Már 2010-ben is próbáltunk számot írni a rendőrlét szépségeiről, de nem tudtuk olcsó sztereotípiák nélkül megragadni a témát. Évekig agyaltunk, míg végre rábukkantunk a megfelelő formára.

Az elején még a miénk volt a világ Forrás: Brindza Csaba

Még5milliárd: Mindig ki kell ragadni a témát a saját közegéből, és átrakni egy másikba ahhoz, hogy jól működjön.

Ez mennyire változik? Tíz-tizenöt éve volt könnyebb az abszurd helyzeteket meglátni a magyar társadalomban, vagy most?

Még5milliárd: Nincs nagy változás, most csak annyiból nehezebb, hogy nem szeretjük magunkat ismételni. Ha ennek a gyanúja felmerül, rögtön elvetjük az ötletet. Rengeteg dalt írtunk, így most már többet kell keresgélni, mire új témára bukkanjunk.

Ma azért már kicsit más a helyzet.

Na de honnan a név?

"A Bëlga név eredete teljes homály, csak úgy jött. Annyit lehet tudni, hogy két pöttyöt az e betűre Titusz javasolta, és még annyit, hogy kronológiában helyes az időbeli elrendezése a név szóbahozatalának. A művésznevek is ekkor születtek meg. Közben, mialatt Tokyo még vacilált, megszületett az "Ovi" című szám, Bauxit, Még5 és Secretman jóvoltából" - áll a banda honlapján.

Ennek ellenére gyakran kérdezgetik őket, honnan ered a név. Ezzel kapcsolatos frusztrációikat a Te mit parodizálsz című dalukban rappelték ki magukból:

"újságíró kérdezi, hogy honnan a név,
honnan a név, honnan a név
most mindenki kérdezi, honnan a név
honnan a név, honnan a név
tedd fel a kérdést, mikor lesz,
a következő lemez, mikor lesz?"

Nemrég Wahorn Andrással interjúztam, aki azt mondta, hogy ha egyszer véget ér a világunk, és csak a Bëlga dalai maradnak fönt, abból tökéletesen megértheti az utókor, milyen volt Magyarországon élni ezekben az évtizedekben. Mit gondoltok erről?

Még5milliárd: Hízelgő, hogy ezt mondja, nagyon jólesik.

Bauxit: Nekem annyira jólesik, hogy nem is tudok rá mit reagálni.

Titusz: Én tudok! A Wahorn meg annyira fantasztikusan játszik a szaxofonján, szerintem legalább a második vagy harmadik legjobb szaxofonos a világon.

Azt hiszem, ő szerényen csak annyit szokott mondani, hogy biztosan benne van a legjobb négyben.

Még5milliárd: Azt azért látni kell, hogy ha nincs Bizottság, akkor Bëlga sincs. Rengeteget hallgattuk a Wahornékat, nekünk ők és a Bada voltak a nagybetűs Zenekar.

Bauxit: Igen, mert ezek voltak a legnagyobb szabadságfokú produkciók. Ha tényleg sikerült a nyomdokaikba lépni, és még valaki közülük el is ismeri, amit csinálunk, az tök jó.

Akkor, gondolom, nagy élmény volt Wahornnal közös dalt csinálni az új lemezre. Ez hogy jött össze, ő keresett titeket?

Titusz: Egy ismerősön keresztül üzente meg, hogy a Bëlga a kedvenc zenekara, és szeretne velünk dolgozni. A számát is megadta.

Heidegger és Wittgenstein volt ránk nagy hatással Forrás: Brindza Csaba

Bauxit: Felhívtam, aztán lementünk hozzá Mezőszemerére, és egyből megvolt az összhang, mintha húsz éve egy bandában nyomnánk. Azóta is tart a barátság, és vannak közös terveink is: egy teljes lemezt szeretnénk együtt csinálni, mindenféle kötöttség nélkül.

Wahorn dicsérete arról is szól, hogy a Bëlga tükröt tart a magyar társadalomnak. Ez tudatos cél nálatok, vagy csak a szórakoztatás mellékterméke?

Bauxit: Teljesen ösztönösen jön belőlünk, ugyanis ez az, amire képesek vagyunk. Énekelni és zenélni nem tudunk, nekünk a szemlélődés jutott.

Ha szemlélődsz, elkezdenek dőlni a témák, legyen az evés, politika, történelem, autózás vagy bármi.

Egyszerűen azzal foglalkozunk, ami körülöttünk van. Ez egyfajta fenomenológiai hozzáállás, a heideggeri értelemben vett kéznéllét, tudod. Akkoriban jött be a filozófiába, hogy nézzük meg, mi vesz körbe minket. Mi is pont ezt a vonalat követjük.

Még5milliárd: És ne feledjük a nyelvfilozófiát, mert azért Wittgenstein is eléggé hatott ránk! Nekem legalábbis nagy kedvencem a mai napig.

Tehát a Bizottság mellett Heidegger és Wittgenstein inspirált titeket igazán. De ez a szemlélődés jön magától, vagy ráhangolódást kíván? Egyszer csak azt mondjátok, hogy "Na jó, akkor most körbenézek, miről írhatnék dalt"?

Még5milliárd: Is-is. Valamikor tényleg magától jön, mert kialakult bennünk egyfajta érzékenység ezekre az abszurd árnyalatokra. Történnek velünk a dolgok, jönnek az infók a világból, és egyszer csak ezen a bizonyos csatornán befolyik valami, ami átalakul, és hirtelen megszületik egy dal ötlete.

Bauxit: Amit csináltunk, az nem más, mint közszolgálati, társadalmi célú hiphop.

Nem tűnik teljesen reménytelennek a dolog Forrás: Brindza Csaba

Van küldetéstudatotok?

Még5milliárd: Az biztos, hogy nemcsak a szórakoztatás a célunk. Mindannyian szeretnénk javítani a környezetünkön meg az országon. Majdnem minden számunkban benne van ez a szándék: Ha már írunk valamiről, nyomjunk bele egy kis pluszüzenetet, hátha az is átmegy.

Ez a bónusz, ami a szórakoztatáson felül jár.

És a visszajelzések alapján hogy látjátok, átmennek ezek az üzenetek?

Még5milliárd: Statisztikát most hirtelen nem tudok neked mondani, de nem tűnik teljesen reménytelennek a dolog.

Bauxit: Én ehhez demokratikusan állok hozzá, és elfogadom, hogy mindenki mást gondol a dalainkról. Nem törekszünk arra, hogy ugyanazt hallják ki belőle az emberek, hisz valószínűleg mi magunk is mást gondolunk bizonyos számokról.

Nincs a sorok között semmi, csak a sorok vannak Forrás: Brindza Csaba

Titusz: Tényleg többrétegű a befogadás. Valakit csak az érdekel, hogy jujj, mondott egy csúnyát, más meg olyan finomságokat is belelát, ami soha eszünkbe sem jutott.

Azért megesik még, hogy kiakadnak a Bëlgán, vagy már megszoktak titeket, és nem lépitek át az ingerküszöböt?

Még5milliárd: Egyre kevésbé jellemző, hogy úgy igazán kiakasszunk valakit. Persze pontosan tudjuk, mik azok a gombok, amiket nyomogatni kéne ehhez, de nem ez a célunk.

Titusz: Azért ma más a helyzet, mint tizenöt évvel ezelőtt. Ömlik a tévéből a South Park, ott a YouTube, meg minden egyéb. Az első lemezünk még sokkolt mindenkit, mert nem volt párja a magyar piacon, de 2016-ban már a Bëlga sem olyan egyedülálló.

Bauxit: Persze vannak azért örök dolgok: a konzervatív ízlésű embereknek a káromkodás például nem fér bele. Még a Wahornnal is így volt, sokáig a durva beszéd miatt nem szerette a zenénket. Aztán Los Angelesből hazaköltözött Mezőszemerére, és rájött, hogy neki ez mégiscsak belefér. Nyilván látta, hogy

Ez amúgy régiótól függően változik. Erdélyben például azt vettük észre, hogy az ottani közönséget ledermesztik az olyan trágár dalaink, mint az Egy, két, há. Úgy tűnik, ezen a téren finomabb lelkületűek az erdélyi magyarok, mint az anyaországiak.

És más országokkal mi a helyzet? Csak azért kérdezem, mert tavaly 14 nyelvre lefordítottátok az egyik nagy slágereteket, a Szerelmes vagyok-ot.

Bauxit: Sajnos azóta is hiába várjuk a kínai és japán reakciókat.

Még5milliárd: A környező országokban volt visszhangja, mert Szlovákiában és Romániában például a rádiók is játszották.

A különböző verziókat hallgatva döbbentem csak rá, hogy tényleg létrehoztátok az univerzális minimalista slágert, ami mindenhol és minden nyelven ugyanúgy működik.

Még5milliárd: Pont ezért esett erre a dalra a választásunk. A Szerelmes vagyok-ot tényleg bármilyen nyelvre le lehet fordítani, mert nincs a sorok között semmi, csak maguk a sorok vannak. Persze a jól sikerült klip is szerepet játszott.

A honfoglalásos dalunkat Csányi Vilmos is megdicsérte Forrás: Brindza Csaba

Az szerintetek miért lehet, hogy míg Kispál-, Quimby- vagy Tankcsapda-klónokkal tele a padlás, a Bëlgának nincsenek igazán követői?

Még5milliárd: Ez nekünk is furcsa, hogy ennyi idő alatt egy olyan banda sem akadt, aki hasonlóval próbálkozott volna.

Titusz: A Kispált könnyebb leutánozni, nálunk nincs egy jól másolható zenei séma. Nehezebb megfogni, hogy a Bëlgát pontosan mi teszi Bëlgává.

Vadhajtásunk azért volt nekünk is:

a magyar nemzeti hiphop például szárba szökkent az erről szóló dalunk nyomán. Meg a történelmi hiphoppal is próbálkoztak páran, miután megcsináltuk a Ló rider-t.

Még5milliárd: Arról a dalunkról még a Csányi Vilmos is azt mondta, hogy imádja, mert szerinte annyira jól összefoglaltuk a honfoglalás témáját. Ez tök jó, mert sokat melóztunk vele.

Kutatómunkát végeztetek?

Még5milliárd: Persze, a Ló rider hosszú évek kitartó olvasásának eredménye. Így sem lett tökéletes, de azért király, hogy van egy komoly tudós ember, aki értékeli az erőfeszítéseinket.

Már a második 15 évet tapossátok a Bëlgával. El tudjátok képzelni, hogy nagypapaként is nyomjátok, mint a Rolling Stones, vagy azért van egy életkor, ami után fura lenne a dolog?

Bauxit: Sapkában és napszemüvegben nagypapaként is simán működhet a dolog.

Titusz: Addigra szerintem klónoztatni is lehet már, szóval nem aggódunk emiatt.

Mi a helyzet a politikával? Hívnak még titeket pártrendezvényekre?

Bauxit: Mostanában nem. Régen volt rá példa, hogy ugyanabban az évben keresett meg minket a Fidesz és az SZDSZ. Akkor jutott eszünkbe, hogy az összes parlamenti párt kampányrendezvényét körbe kéne turnézni, és mindenhol szépen zsebre tenni a pénzt. Sajnos végül nem jött össze.

A Viktor, a béka kicsit erős lenne Forrás: Brindza Csaba

De ma is vevők lennétek egy ilyen nagykoalíciós turnéra?

Bauxit: Ha az összes párthoz elmehetnénk, és tényleg kifizetnének minket, akkor abszolút. Annyi dalunk van, kedvükre válogathatnak belőle. Lehet, hogy a Fidesz épp a gyerekdalokat kéri, az MSZP-nek meg elnyomjuk a Képviselő Boogie-t.

Szerintem nincs az a párt, amelyik a Zsolti, a béká-val ne tudna azonosulni.

Bauxit: Még szerencse, hogy ezt nevet választottuk. A Viktor, vagy Feri, a béka azért kicsit erős lenne.

És ha egy igazán dadaista politikus, mondjuk Donald Trump, felhívna titeket, hogy azonnal szüksége van egy Bëlga-dalra a kampányához, vállalnátok?

Még5milliárd: Ez annyira szürreálisan hangzik, hogy simán belemennénk.

Bauxit: Távol áll tőlünk a politizálás, de azért külföldi pártnak, sok pénzért, bármikor.

Az új lemezetek kissé nosztalgikus, a diszkó hőskorába repít vissza. A Bëlgát is elérte a retrohullám?

Még5milliárd: Az a helyzet, hogy ilyet még nem csináltuk, ezért gondoltuk, gyorsan be kéne pótolni ezt a hiányosságot. Akkor már egy egész lemezzel, természetesen.

Bauxit: Inspirált ez a tőlünk viszonylag távol álló műfaj. Mi a 90-es években kezdtünk el bulizni, amikor ezek a zenék mentek mindenhol. Euro disco, techno-rap, drum and bass dübörgött a házibulikban.

Az Unicum-Jäger mindig ott van a hűtőben Forrás: Brindza Csaba

Titusz: Az idő megszépít egy csomó műfajt, az ember hajlamos csak a szépre emlékezni. A mostani szar nem tetszik senkinek, de

A Bëlga zenei alapjai nincsenek túlbonyolítva, sosem unod csinálni?

Titusz: Nem, imádom, mert itt olyan dolgokkal is kísérletezgethetek, amikkel máshol nem. Teljes a szabadság.

Amúgy a szöveg vagy a zene van meg előbb nálatok?

Még5milliárd: Ez változó. Valami zenére mindig szükség van, mert kell egy ritmus a fejünkben a szövegírásnál, de ez sokszor még nem a végleges alap.

Bauxit: Előfordul, hogy mi javasolunk valamit a Titusznak. A diszkólemezhez például vadul küldözgettük neki a Boney-M- és Mr. President-dalokat, hogy valami ilyesmit szeretnénk. (nevet)

Mennyire könnyen léptek át a színpadi szerepeitekbe. A sapka és a napszemüveg elég ahhoz, hogy felpörögjetek egy bulira?

Bauxit: Arra mindig ott van az Unicum-Jäger is a hűtőben.

Még5milliárd: Szökőévenként megesik, hogy nehezebb felvenni a fordulatszámot. Mondjuk egy vállalati rendezvényen, ahol nincsenek még bebaszva a kedves dolgozók, kicsit nehezebb bulit csinálni. Ezt inkább kihívásnak vesszük, és sokkal jobban felpörgünk, mert a feladat is nagyobb.

Az áramszünet összehozza az embereket Forrás: Origo

A Müpa színpadán nyilván nem ugyanúgy szólalnak meg a dalok, mint egy füstös kocsmában. A nagyszínpadot vagy a klubkoncerteket szeretitek jobban?

Még5milliárd: A nagy készülődést igénylő koncerteket nem bírom annyira. Persze tök jó, hogy bevihetünk a Müpába egy új színt, de nagyon sok vele a meló és az izgalom, mert nem a megszokott környezetünkben vagyunk. Egy klubban sokkal hamarabb ellazulnak az emberek, itt meg mindenki ül a nézőtéren és vár. Bár a koncert végére a Müpában is felálltak, a rendészeknek kellett visszaparancsolniuk őket a helyükre. Azt mondjuk bírtam.

Bauxit: Nincs általános recept, minden koncertnél sok függ a helyszíntől és az időponttól. Egyik nap működik a dolog, másik nap nem. Tér és idő - ha ezek a tényezők összeállnak, akkor igazán fantasztikus pillanatok születhetnek.

Még5milliárd:

Az áramszünet például csodákra képes,

annál jobban kevés dolog hozza össze az embereket. A közönség elkezd magától skandálni valamit a sötétben, mi meg csak állunk a színpadon, és élvezzük a show-t.

A Buddhista Főiskolán találkoztatok annak idején. A vallás mekkora szerepet játszik az életetekben?

Még5milliárd: Nem meditálunk mindennap lótuszülésben, ha erre gondolsz. Biztos hatott ránk a keleti szemlélet, de nem tartom magam gyakorló buddhistának.

Bauxit: A filozófiai része érdekelt minket igazán, így a világnézetünket is nyilván befolyásolta. Világi buddhizmus azonban tulajdonképpen nem létezik. Ha valaki erre az ösvényre lép, az bizony elvonulással és kolostori életformával jár. Különben nincs igazán esélyed a megvilágosodásra. Mi legfeljebb szimpatizánsok lehetünk, de nem vagyunk belül a buddhizmuson.

Egyikünknek sincs napi 8 órás melója Forrás: Brindza Csaba

Sokszor elmondtátok, hogy a zenekar csak hobbi számotokra. Ez még mindig így van?

Még5milliárd: Az utóbbi időben főfoglalkozásként csináljuk a Bëlgát. Egyikünknek sincs napi nyolc órás melója.

Bauxit: Nem is bírtuk volna tovább, éreztük, hogy valamit változtatni kéne. Aztán szerencsére mindnyájunkat kirúgtak, és azóta megy a szabadúszás.

Akkor mondhatjuk, hogy most a Bëlga a munkahelyetek?

Még5milliárd: Ha arra, amivel a legtöbbet foglalkozik az ember, rámondhatjuk, hogy a munkája, akkor végül is igen. De bizonyos értelemben még most is sokkal közelebb áll a hobbihoz, amit csinálunk.

Bauxit: Ha ebből akarnánk megélni, akkor titokban slágereket gyártanánk más zenekaroknak, és a jogdíjakból éldegélnénk. Az én fejemben ez számítana melónak. Az nem munka, ha csak magunknak írunk.

Titusz: Nincsenek elvárások, mint egy melóhelyen, csak a magunk szórakoztatására csináljuk a dalokat. Aztán, ha tetszik valakinek a végeredmény, örülünk, de nem igazodunk senki véleményéhez.

A benzinkutakon még vesznek CD-t az emberek Fotó: Origo

A Sanyi lemez után mondtátok, hogy a rádióknak nem voltak elég slágeresek a dalok. A Disco azért bekerült a körforgásba?

Titusz: Részben azért lett ez a koncepció, mert sokáig mellőztek minket a mainstream médiában, és akartunk valami olyat is csinálni, amire ráugranak. De a lényeg most is ugyanaz, hisz a diszkópop is csak egy formátum, mint az összes többi műfaj.

Bauxit: Tizenhét éve nyomjuk megszakítás nélkül, így az embereknek bőven volt idejük megszokni a Bëlgát. Ha tudatni akarjuk velük, hogy még élünk, olyan számokat is kell írni, ami eljut a törzsközönségünkön túlra is.

Úgy tűnik, ez sikerült, a Disco ugyanis hamar platinalemez lett.

Bauxit: Igen, ez ma már csak 4 ezer eladott példányt jelent. Adtunk már el ennél többet, de ezeket folyamatosan szállítják lefelé. Az arány persze nem változik, de ami most 4 ezer, az régen a 200 ezer volt.

Még5milliárd: A többi meg szépen átmegy netes letöltésbe. A YouTube-on meg a torrentoldalakon pörögnek szépen a dalok.

Nektek mennyire fáj a lemezipar válsága?

Még5milliárd: Megszoktuk, mert amióta elkezdtük, szép fokozatosan csökken az eladott példányszám. Az új lemezből talán több ment el, mert a benzinkutakon még vesznek CD-t az emberek. Szinte már csak a kocsiban hallgatják ugyanis.

A fellépési díjak jelentik az első számú bevételt?

Bauxit: Egyértelműen, a második a jogdíj, és csak utána jön a lemezeladás.

Akkor a lemez szinte csak reklámja a koncerteknek?

Még5milliárd: Azért van rá szükség, mert még kell az embereknek, hogy a kezükbe vegyenek valamit.

Nem véletlen, hogy kenyeret sem lopunk Forrás: Brindza Csaba

Bauxit: Nem vagyunk elég fiatalok ahhoz, hogy lemondjunk a lemezformátumról. Már nagyon megszoktuk. A korunkbeliek szeretik, hogy szépen kiveszik a tokból, és berakják a lejátszóba.

Akkor ti nem léptek rá arra az útra, hogy csak a neten terjesztitek a lemezeiteket?

Bauxit: Próbálkoztunk ilyesmivel, de az emberek nem szívesen fizetnek azért, amit ingyen is megkapnak.

Az internet sokak szemében szabadpolc a közértben.

Titusz: Semmi bajom azzal, amikor a suhancok, akiknek egy fillérjük sincs, mindent ingyen töltenek le. De azért ennek meg kéne változnia, amikor az ember felnő, és a saját lábára áll. Nem véletlen, hogy a boltba sem sétálunk be kenyeret lopni.