Baánnak eszébe sem jutott a lemondás

baán lászló
Vágólapra másolva!
Baán László nem mond le, mert szerinte nem okozott kárt a Szépművészetinek. Úgy látja, hogy Habony Árpád múzeumi ingyenlagzija is az intézmény érdekeit szolgálta. Villáminterjú a Szépművészeti Múzeum igazgatójával. 
Vágólapra másolva!

Tájékoztatta 2007-ben Hiller István oktatási és kulturális minisztert arról, hogy a Szépművészetiben volt Habony Árpád esküvői afterpartija, ráadásul ingyen?

A múzeumi rendezvényekről minden múzeum esetében intézményi hatáskörben kell dönteni. Ezért semelyik miniszter elé nem kerül ilyen jellegű előterjesztés vagy információ.

A múzeum érdekeit szolgálja Forrás: Szépművészeti Múzeum

Volt más eset is, amikor magánszemélynek ingyen odaadta a Szépművészetit valamilyen rendezvényre?

Természetesen a múzeum a nemzetközi gyakorlathoz igazodóan számos kisebb és nagyobb eseményt, tárlatvezetést, fogadást szervezett ezt megelőzően és ezt követően is, amikor a résztvevők meghívása a múzeum érdekét szolgálta, társadalmi támogatottságát növelte.

Korlátozták a képkölcsönzést

A Szépművészeti 2013-ban tíz festményt kölcsönadott az áttételesen Habonyhoz köthető Brand Lab Kft.-nek, darabonként havi 15 ezer forintért. Baán László erről törvényi kötelezettsége ellenére nem tájékoztatta az emberi erőforrások miniszterét, ami miatt Balog Zoltán írásos figyelmeztetésben részesítette őt 2014-ben. Baán ez után le is állította a nem muzeális intézményeknek való kölcsönzést, így magáncégekkel sem kötnek új szerződéseket.

A Szépművészeti az Origo kérdésére elmondta, hogy nem muzeális intézményeknek, szervezeteknek, állami vállalatoknak kb. átlagban évi 1200 műtárgy áll kölcsönzés alatt, ezeket nagyrészt ingyen adják ki. Néhány esetben azonban a kölcsönzésekért cserébe díjat kér a múzeum, ebből 2015-ben 5,5 millió forint bevétele volt. Amennyiben ezek a régebbre visszamenő letéti szerződések megszűnnének egyszer, úgy ettől az összegtől elesne a Szépművészeti.

Ön azzal indokolta a döntését, hogy az intézménynek érdeke fűződik ahhoz, hogy fontos emberekkel jó viszonyt ápoljon. Miért volt fontos ember 2007-ben Habony Árpád?

Az esemény meghívotti köre indokolta, hogy felajánljuk a múzeum tereit erre a célra.

A közönség dolga megítélni Forrás: Origo

Megtérült a „befektetés”? Milyen előnyökhöz jutott a múzeum azok után, hogy Habony és köre ott partizott?

Nem az intézmény, hanem a közönség dolga megítélni, hogy egy adott intézmény kellő támogatottságot tud-e maga köré gyűjteni a folyamatosan magas szintű működéshez. Tény, hogy amióta én vagyok az igazgatója, a Szépművészeti Múzeum vezeti a hazai múzeumok látogatottsági listáját és hozza létre a legsikeresebb nagykiállításokat.

Baán László

A közgazdász végzettségű Baán László 2004 óta a Szépművészeti Múzeum igazgatója. 2011-ben az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztosnak nevezték ki, 2012-től pedig miniszteri biztosként irányítja a Liget Budapest Projekt létrehozását. A múzeumi negyedről és az azt ért támadásokról készült tavalyi interjúnkat itt olvashatja vele.

Gondolt arra, hogy a most nyilvánosságra került információk után lemond igazgatói posztjáról?

Semmilyen olyan lépés nem történt sem ez ügyben, sem más ügyben, amely kárt okozott volna az intézménynek, és ne a múzeum hosszú távú érdekeit szolgálta volna.