Meghalt Umberto Eco

2016.02.20. 03:12

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Umberto Eco olasz író, esztéta, irodalomtörténész, a modern olasz irodalom egyik nagy alakja, A rózsa neve című regény szerzője. Pénteken este otthonában érte a halál, régóta küzdött a rákkal.

Umberto Eco 1932. január 5-én született Alessandriában, abban a városkában, ahol a Borsalino kalapokat készítő gyár is található. A torinói egyetemen filozófiából doktorált, később tanított is itt. Harminckilenc éves korában a szemiotika professzorának, egyben tanszékvezetőnek nevezték ki a bolognai egyetemen, vendégprofesszorként előadott többek között a Yale és a Columbia egyetemen.

Umberto Eco a 2007-es frankfurti könyvvásáronForrás: AFP/John Macdougall

Az ötvenes évek végén a neoavantgárd irányzat teoretikusaként szerzett hírnevet a Gruppo 63 köreiben. Számos irodalmi folyóirat munkatársa volt, 1971-től a Versus című nemzetközi szemiotikai folyóiratot szerkesztette. 1959 és 1975 között a milánói Bompiani kiadó egyik főszerkesztője volt, 1974-ben ő szervezte meg Milánóban a Nemzetközi Szemiotikai Társaság első kongresszusát.

Számos esszét és tanulmányt írt a tömegtájékoztatásról és a modern kultúráról. Az 1967-es A nyitott mű és az 1968-ban készült A hiányzó struktúra című alkotásában a művészi alkotás és a tömegkommunikációs eszközök kapcsolatát, valamint a műalkotás többértelműségét boncolgatta.

Első regénye, az 1980-ban megjelent A rózsa neve a nyolcvanas évek legnagyobb könyvszenzációja lett. A mű keletkezésének indítékairól egy interjúban szarkasztikusan így nyilatkozott: Meg akartam ölni egy szerzetest. A humor és a játékosság elemeit sem nélkülöző, többrétegű mű középkori köntösbe bújtatott, kosztümös bűnügyi regényként és filozófiai alkotásként egyaránt olvasható. A negyvenhét nyelvre lefordított könyv hibáit a szerző 2011-ben korrigálta, és a latin idézeteket is lefordította a felkészületlenebb olvasók számára. A regényből nagy sikerű film készült 1986-ban Sean Connery és Christian Slater főszereplésével.

Sean Connery és Christian Slater A rózsa neve című filmbenForrás: Mokép

Az első regény bravúrját későbbi művei - A Foucault-inga (1988), A tegnap szigete (1994), a Baudolino (2000) és a Loana királynő titokzatos tüze (2004) - nem tudták megismételni. A 2010-ben megjelent A prágai temető című regényében az irodalom leggonoszabb karakterét kívánta megteremteni.

Tanulmányíróként Eco az akadémikus stílus és a személyes hangvétel között csapong, a felsőbbrendű kulturális elitet szembeállítja a tömegkultúra által befolyásolt szélesebb rétegekkel.

Magyarul megjelent elméleti munkái közül nagy sikert aratott a Hogyan írjunk szakdolgozatot? című szellemes iránymutatója a dolgozatírás rejtelmeiről, valamint a publicisztikai írásait tartalmazó Bábeli beszélgetés. Élvezetes kultúrtörténeti kalandozás volt A szépség története, amelynek párját is megírta A rútság története címmel.

Umberto EcoForrás: AFP/Loic Venance

Több rangos irodalmi kitüntetést megkapott, többek között a Strega-díjat, a Médicis-díjat, a Cesare Pavese-díjat, az Asztúria Hercege Díjat, az Osztrák Állami Díjat, 2007-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat. Több egyetem díszdoktorává választotta.

Matteo Renzi olasz kormányfő részvétét fejezte ki Umberto Eco családjának. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az olasz író halála hatalmas veszteség, írása, hangja, embersége, élénk gondolatai hiányozni fognak.

A Numero Zero magyar munkacíme MutatványszámForrás: Origo

Legújabb regénye, a Numero Zero hamarosan magyarul is megjelenik: a kötetet gondozó Európa Könyvkiadó főmunkatársa, az összes Eco-regényt magyarra fordító Barna Imre nyáron jelentette be, a regény várhatóan Mutatványszám címen fog a boltokba kerülni. „Umberto Eco Mutatványszám című új regénye a politikai összeesküvés-elméletekkel foglalkozik, amit persze megszoktunk tőle: Ecót a konspirációk mindig különösen izgatták, ez az új könyve viszont Olaszország, sőt általában a világ mai állapotáról mond izgalmas dolgokat” – írja róla a kiadó.

A legutóbbi, Ecóhoz fűződő magyar kiadvány A rózsa neve átdolgozott kiadása volt, amelyhez a szerző új előszót is írt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK