A Charlie Hebdo segít levetkőzni a gátlásainkat

charlie hebdo új címlap
Vágólapra másolva!
Irodalmi díjat alapít diákoknak a Charlie Hebdo, az elismerést egy adott témára írt leghumorosabb szöveg érdemelheti ki. A cél, hogy segítsenek a fiataloknak gátlásaik levetkőzésében.
Vágólapra másolva!

A Charlie Hebdo irodalmi díjára minden franciául író 12 és 22 év közötti fiatal pályázhat, bárhol is él a világban. Az idei első pályázat témája:

És mi lenne, ha az érettségit mással helyettesítenénk?

A szerkesztőség ellen egy éve elkövetett merénylet után nagyon sok rajzot kaptak fiataloktól, amelyek gyakran spontán módon, nagyon szabad hangnemben készültek.

A merénylet utáni első címlapon Mohamed ejtett könnyet az áldozatokért Forrás: nydailynews

„A díj azért született, hogy folytassuk a párbeszédet a fiatal generáció és a Charlie között, amelynek nevét sokan a merényletek miatt ismerték meg" - mondta a karikaturista Riss, a Charlie Hebdo főszerkesztője egy interjúban.

Bátorítja a fiatalokat

Szerinte a Charlie Hebdo egy bátor lap, amit szeretne továbbadni és segíteni a fiatalokat abban, hogy

A szerkesztőség elsősorban meglepő szövegeket vár a humor minden formájában, a fekete humortól az abszurdig. A pályázók február 24. és április 20. között küldhetik el a szövegeket a Charlie-díj internetes oldalára.

A mészárlás reggel Houellebecq volt a címlapon Forrás: AFP/Bertrand Guay

A pályaműveket a lap szerzőiből, munkatársaiból és karikaturistáiból álló zsűri fogja értékelni. A végső döntést azonban a tíz legjobb szöveg között a közönség hozza meg. A három legjobbnak talált írás szerzői - akiknek nevét a lap június 1-i számában jelentik be - 1000 eurós jutalomban részesülnek.

12 embert öltek meg

A Charlie Hebdo szerkesztőségében 2015. január 7-én 12 embet, köztük több karikaturistát, szerzőt és ismert közéleti embert ölt meg egy iszlamista francia testvérpár. A dzsihadisták tettüket azzal indokolták, hogy Mohamed profétát akarták megbosszulni, akiről korábban karikatúrákat közölt a lap.