Putyin-barát karmester jön Magyarországra

Vladimir Putin és Valery Gergiev, Valerij Gergijev
Vágólapra másolva!
A neves orosz karmester, Valerij Gergijev vezényletével lépnek fel a Bécsi Filharmonikusok a Müpában február 23-án, kedden. Gergijev a nyugati sajtóban rendszeresen barátjának nevezi az elnököt, és arcát adta Putyin 2012-es kampányához.
Vágólapra másolva!

A műsort Wagner sodró lendületű A bolygó hollandi-nyitánya és Muszorgszkij egyedi hangú sorozata, az Egy kiállítás képei keretezi, utóbbi Ravel öt évtizeddel későbbi hangszerelésében. A két mű között Debussy impresszionista zenei triptichonja, A tenger hangzik el.

Szenvedélyes stílusáról és Putyin-barátságáról ismerik Forrás: wikimédia

Zubin Mehta és Michael Tilson Thomas után a mostani koncerten egy másik nagy jelentőségű karmesteriskola első számú képviselője vezényli a több mint százhetven éve működő együttest.

Fő a barátság Forrás: AFP/Anatoly Maltsev

A szentpétervári Mariinszkij Színház zeneigazgatója és a Londoni Szimfonikusok első karmestere, Valerij Gergijev az orosz zene kimagasló és autentikus tolmácsolójaként futott be világkarriert 1990 után.

A szenvedélyes vezénylési stílusáról, a legapróbb részletekig kidolgozott produkcióiról is ismert

dirigens számos műfajban aktív, legyen szó szimfóniákról, balettekről vagy operákról - olvasható az ajánlóban.

Tavaly megírtuk, hogy Valerij Gergijev koncertjeit rendszeresen demonstrációk kísérik. Az elmúlt években Londonban, New Yorkban és Németországban is tüntetők hívták fel a figyelmet arra, hogy a karmester nem határolódik el a Putyin-kormány melegeket érintő kirekesztő politikájától. Bár a dirigens tagadja, hogy támogatná a melegeket sújtó törvényeket, és azzal védekezik, hogy ő maga a munkája során sosem élt diszkriminációval, az mégis kétségtelen tény, hogy Putyinnal bizalmas kapcsolatban áll, aminek előnyeit is élvezi.

Gergijev évi jövedelmét 12 millió euróra becsülik. Ő a pétervári Mariinszkij Színház általános és művészeti igazgatója, azé a színházé, melynek épületét nemrégiben újították fel mintegy 700 millió dollárért. Az intézmény ezzel Guinness-rekordot döntött, Európa legdrágább kulturális beruházásának számít. A vitatott épület átadása alkalmából, melynek létrejöttét a szentpétervári műemléki hivatal vezetője egyenesen bűncselekménynek nevezte, Putyin a Munka hőse érdemrenddel jutalmazta Gergijevet – mintha csak időutazásban lenne részünk.