Magukról rendelnek könyveket Fekete Györgyék

fekete, mma
Fekete György az MMA tavalyi közgyűlésén.
Vágólapra másolva!
A Magyar Művészeti Akadémia irodalomtörténeti könyvsorozata a hivatalos indoklás szerint eddig feltáratlan életműveket dolgoz fel. Az eddigi tíz kötetből kilenc olyan íróról szól, aki a Fekete György vezette köztestület tagja.
Vágólapra másolva!

Újabb öt könyvvel bővül az MMA Közelképek írókról című irodalmi könyvsorozata. A következő írókról készültek el eddig a megrendelt monográfiák: Ágh István, Tóth Bálint, Tamás Menyhért, Farkas Árpád, Vári Fábián László, Albert Gábor, Marsall László, Kiss Anna, Kiss Benedek és Temesi Ferenc.

Ezek az írók eddig nem voltak túl érdekesek, ezért nem is készült róluk monográfia,

ellenben mindegyikük - egy kivétellel - az MMA irodalmi tagozatának tagja. És ezt nem mi mondjuk, hanem a sorozat szerkesztője.

Így néznek ki a könyvek Forrás: MMA / Origo

Ugyanis az 1991-ben József Attila-díjjal és 2013-ban Babérkoszorú-díjjal jutalmazott, szintén MMA-tag Ács Margit maga mondta a következőket az MTI szerint: bár nem csak az MMA tagjainak életművét szeretnék feldolgozni a sorozatban, a köztestület soraiban sok az olyan szerző, akik kevéssé voltak érdekesek az elmúlt évtizedek új irodalomtudományos paradigmája, gondolkodásmódja számára.

Felmerül a kérdés, vajon miért nem voltak érdekesek ezek az írók az elmúlt évtizedekben uralkodó gondolkodásmód számára, bármit is jelentsen ez. Ács szerint azért,

Érdekes, hogy Ács az írók kapcsán „teljes életművet” emleget, holott a tíz íróból kilenc él, vagyis még gyarapíthatja életművét további művekkel.

Tízből egy

Ács sietett megjegyezni, hogy a könyvsorozat nem csak "konzervatív szerzőkkel" foglalkozik. Példaként Marsall Lászlót hozta fel, aki egyébként az egyetlen író a tízes listán, aki soha nem volt az MMA tagja, és már nem él.

De nemcsak a könyvek témáját szolgáltató írók kerülnek ki az MMA soraiból.

Van olyan eset, hogy a monográfiákat jegyző irodalmár is. Ágh István MMA-tag művészi jelentőségéről Márkus Béla, az MMA művészetelméleti tagozatának levelező tagja írt könyvet.

A közpénzből készült köteteket az MMA könyvtárba küldi, és 3400 forintért két könyvesboltban és egy webshopban árusítja, írja a köztestület a honlapján.