Indul a bontás a Városligetben

Magyar Zene Háza
Vágólapra másolva!
Rövidesen kezdődhet a romos Hungexpo-épületek bontása a Városligetben, az egykori irodaházak helyén 2018-ra nyílhat meg a Magyar Zene Háza.
Vágólapra másolva!

A Városligetben a millenniumtól 1974-ig minden évben nemzetközi vásárokat tartottak, ezek kiszolgálására épültek az 1960-as években a Városligeti-tó közelében egy 10 ezer négyzetméteres telken a most lebontandó irodaházak. A Hungexpo Kőbányára költözése után a többemeletes épületekben iskola és propagandairoda működött, majd az 1990-es évektől az ingatlan üresen állt.

A Hungexpo egyik romos épülete a Városligetben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Horn Márton, a Városliget Zrt. képviseletében elmondta, hogy szerdán megkapták az épületegyüttes bontási engedélyét, így két héten belül megkezdődhet a másfél-két hónaposra tervezett bontás, majd

nyár végén a Magyar Zene Házának mélyépítési munkálatai.

A Fudzsimoto Szu által tervezett, többfunkciós épület hasonló nagyságú területet foglal el, mint a romos irodaházak, a most elzárt telket a Magyar Zene Háza elkészültével megnyitják.

Itt lesz a Magyar Zene Háza, talán már 2017-ben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tárgyalnak a Kertemmel

A Kertem nevű vendéglátóhely jövője még bizonytalan. A Városliget Zrt. jelenleg tárgyalásokat folytat az üzemeltetőkkel arról, hogy a Kertem valamilyen formában már a nyáron újranyithasson a Városligetben. A Magyar Zene Háza mellé egyébként szabadtéri színpad épül majd a Városligeti-tóhoz, ott is lesz vendéglátóegység, jegyezte meg Horn.

Ilyen lesz a Magyar Zene Háza éjféltájban Forrás: Liget Projekt

Séta a fülben

Bár a Városliget Zrt. azt kommunikálja, hogy folyamatosan dolgoznak az épület „tartalmán”, azt nem igazán tudni még, hogy pontosan mi lesz benne. A kérdésnek még január végén jártunk utána, akkor többek között azt tudtuk meg, hogy a Magyar Zene Háza amolyan zenei csodák palotája lesz, tele mindenféle kütyüvel és ketyerével, olyan interaktív cuccokkal, installációkkal, kezelhető multitouch felületekkel, amik segítségével élményszerűen érthetjük meg, mi is az a zene. Kvázi sétálhatunk majd a saját fülünkben, megértjük a zene fizikáját és a fülünk működését.

Nem űrhajó, hanem múzeum Forrás: Liget Projekt

Nagyrészt kidolgozták

Batta András, a Magyar Zene Háza munkacsoport vezetője elmondta, hogy nagyrészt kidolgozták már az állandó kiállítás tematikáját is. Az interaktív, élményközpontú tárlat szórakoztatva kívánja tanítani a felnőtteket és a fiatalokat egyaránt, miközben áttekinti a hang természetét, az ember és a hang viszonyát, a hangképzés technikáit, majd a zene történetét a természet hangjaitól a 20. század végéig.

Ősi mágiából indul

Cikkünk megjelenése után megkeresett minket a Városliget Zrt., hogy további információt adjon arról, mi lesz a Magyar Zene Házában. Elküldtek egy pár oldalas dokumentumot, amiben 3 bekezdés szól a kiállítás koncepciójáról. Idézzük a szöveget:

"Az épületnek az a része, amelyben élő zene szól majd átlátszó lesz, dominál benne az üveg. A kapcsolódó szabadtéri színpaddal együtt olyan érzetet kelt majd, mintha a zenészcsoportok a parkban muzsikálnának.

A Magyar Zene Háza – Magyarországon elsőként – interaktív zenei kiállításokat is tartalmaz majd, melyek egyik fő témája egy zenetörténeti séta, amely a természet hangjait utánzó ősi mágiából indul, elidőz az öt világvallás zenéjénél, megáll különböző zeneileg fontos időszakoknál, így a látogató megismerkedhet az adott kor hangjával, zenei stílusaival, legnagyobb alakjaival."