A hatóságok eddig igyekeztek titokban tartani az esetet.

A világhírű brit festőművész, Francis Bacon (1909–1992) öt nagy értékű festményét lopták el egy madridi lakásból, a képek értékét 30 millió euróra (mintegy 9,3 milliárd forintra) becsülik, így ez az utóbbi évtizedek legnagyobb kortársműkincs-lopása Spanyolországban – közölte az El País című napilap. 

Francis Bacon: Három tanulmány John Edwards portréjáhozForrás: AFP/Andrew Cowie

A képlopás még kilenc hónappal ezelőtt történt, de a hatóságok igyekeztek titokban tartani az esetet a nyomozás érdekében, eddig azonban jártak eredménnyel. Bár a kutatás külföldre is kiterjedt, a madridi rendőrség mégis úgy gondolja, hogy a tájképekből és portrékból álló gyűjtemény még Spanyolországban van. 

A képeket az 1992-ben elhunyt művész végrendeletében hagyta egy madridi barátjára, aki belvárosi lakásában tartotta az alkotásokat. A környék, ahol a spanyol szenátus épülete is található, egyike a spanyol főváros legbiztonságosabb és legjobban őrzött kerületeinek. 

Francis Bacon Három tanulmány Lucian Freudról című munkája minden idők egyik legdrágábban értékesített festményeForrás: AFP/Vincenzo Pinto

A tolvajok azt a néhány órát használták ki, amíg a tulajdonos elment otthonról. A riasztót kikapcsolták, és úgy vitték el a képeket, hogy ebből sem a portás, sem a szomszédok nem vettek észre semmit.

A festmények mellett egyébként más értéktárgyak is eltűntek a lakásból, de a hatóságok szerint a lopás célja a gyűjtemény megszerzése volt. 

Az El Paísnak nyilatkozó szakértő szerint nagyon kicsi az a gyűjtői kör, ahol a képek értékesíthetők, ezért nem lehet eladásra kínálni őket anélkül, hogy annak ne lenne visszhangja. 

Francis Bacon: Tanulmány X. Ince pápa portréjáhozForrás: AFP/Justin Tallis

Arra a felvetésre, hogy a tolvajok megrendelésre dolgozhattak, a nyomozócsoport egyik névtelenséget kérő tagja azt mondta: ez csak a filmekben fordul elő, de a való életben ritka jelenség, és Spanyolországban nincsenek ilyen típusú ügyek. 

Francis Bacon gyakran és szívesen látogatott Spanyolországba, ahol sok barátja és csodálója volt. Egy madridi kórházban hunyt el 82 éves korában.