A holland hercegnő tüntette ki a Krétakört

krétakör ECF Princess Margriet Award for Culture
Vágólapra másolva!
Schilling Árpád nem tudott részt venni az amszterdami díjátadón, mert éppen tüntetést rendezett Budapesten.
Vágólapra másolva!

A European Cultural Foundation díját Őfensége Margit holland hercegnő tiszteletére hozták létre. A szervezet minden évben két díjat ítél meg: ahogy arról korábban beszámoltunk, idén a digitális kultúrával foglalkozó spanyol Medialab-Prado mellett azért nyert a Krétakör, mert innovatív módszerekkel arra törekszenek, hogy minél többen képesek legyenek az őket körülvevő társadalmat komplexen értelmezni és saját érdekeiket érvényesíteni.

Chris Dercon, a londoni Tate Modern igazgatója, a zsűri tagja Forrás: Xander Remkes

„Középiskolákban végzett munkájuk különösen fontos, hiszen olyan fiatalokkal kerülnek kapcsolatba, akiknek így lehetősége nyílik arra, hogy hallassák a hangjukat” – írja indoklásában a zsűri.

A Krétakör Alapítvány március 15-én a Stadsschouwburg színházban vehette át a Princess Margriet Award for Culture elismerést. Az ünnepségen részt vett többek között Őfensége Margit holland hercegnő, Őfensége Laurencia holland hercegnő (az alapítvány jelenlegi elnöke), a holland külügyminiszter és a londoni Tate Modern igazgatója is, aki tagja volt a díjat megítélő zsűrinek is.

A Krétakör Szabadiskola bemutatkozó videója

A díjátadón a kitüntetettek prezentálhatták is munkájukat: a lehetőséget a Krétakör átengedte az alapítvány által működtetett Szabadiskola három – egy erdélyi, egy budapesti és egy miskolci – diákjának. A diákok arról beszéltek, hogyan segítette őket a program abban, hogy kisebbségiként magabiztos fiatalokká váljanak.

A Szabadiskola diákjai a díjátadón Forrás: Xander Remkes

A három éve létező Szabadiskola program a magyar oktatási rendszer hiányosságaira reagál. Célja, hogy a diákok képesek legyenek közéleti kérdésekről önálló gondolatokat alkotni, és nézetük mellett logikusan érvelni. „Az elmúlt három évben a Krétakör Alapítvány szervezésében 150, az ország különböző pontjairól, határon túli magyar és berlini német iskolákból érkező középiskolás fiatal gondolkodott és vitázott identitásról, migrációról, kirekesztésről, lakhatási szegénységről, konfliktuskezelésről:

– írja a kezdeményezésről a Krétakör.

A díjat Potyondi Linda, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője vette át. Schilling Árpád, a Krétakör vezetője levelet írt a díj átadóinak, amelyben kifejti: „Ez a díj visszaadta a hitemet abban, hogy még létezik európai kultúra, amely a szolidaritáson alapul”, ezért nagyon büszkén venné át a díjat, ám ugyanez a nap a magyar nemzeti ünnep napja is, „de ami még fontosabb, egy olyan nap, amikor megannyi magyar civil szervezet egyesíti erőit egy tüntetésen”.

A Krétakör díjátadóra készült videója

Mint írta, a tüntetés szervezői őt kérték fel az esemény dramaturgiájának megrendezésére, és ez Schilling számára „ellenállhatatlan feladat”. Schilling megköszönte, hogy az alapítvány munkájával felhívja Európa figyelmét mindarra, ami Magyarországon történik. „Önök ezáltal hangot adnak a magyar állampolgároknak, akik

– írja Schilling.

A színházi műhelyből társadalmi és szociális kérdésekkel foglalkozó szervezetté alakult Krétakör Alapítvány a díjjal járó pénzösszeget online archívumának fejlesztésére fordítja: a mai naptól az elmúlt húsz év munkája ezen a felületen nyilvánosan elérhető. Az adattárban a felhasználók ingyenesen letölthetnek több ezer fotót, újságcikket, az összes előadás teljes videófelvételét, Schilling Árpád publikálatlan próbanaplóit, az összes eddig megjelent kritikát és az előadások szövegkönyveit.

Sárosdi Lilla a díjátadón Forrás: Xander Remkes

A díjátadót kísérő programok részeként március 16-án Schilling Árpád mesterkurzust tart az Amszterdami Színházművészeti Főiskola diákjainak.