Döbbenetes az üvegcsontú nő játéka

Gaelynn Lea
Gaelynn Lea.
Vágólapra másolva!
Ha készült mostanában videó, ami mellbe vágóan mutatja meg a zene erejét, akkor az Gaelynn Lea fellépése a Tiny Desk koncerten. Lea egy ritka örökletes betegségben, az úgynevezett üvegcsontúságban szenved, ami megakadályozta a normális növekedésben, ennek ellenére 20 éve hegedül, zenekarokban játszik, és szívszorítóan gyönyörű dalokat ír.
Vágólapra másolva!

„A zene kifejezi azt, amit elmondani nem tudunk, viszont mégsem hallgathatunk róla” – nagyon találó, hogy épp ez a Victor Hugo-idézet Lea honlapjának mottója. Melankolikus zenéje tényleg olyan tartományokban mozog, amiket nehéz lenne szavakba foglalni.

Gaelynn Lea Forrás: NPR/Colin Marshall

A művészet ad reményt

Valószínűleg ez ragadta magával a National Public Radio zsűrijét is, amely több ezer jelentkező közül választotta ki őt a Tiny Desk zenei verseny győztesévé. A kisnövésű Lea úgy tartja a hegedűt, mint más a csellót, és looper-pedálokkal teremti meg magának a többszólamos kíséretet. Számos folk- és klasszikus zenekarban is játszik, de a tehetségkutatóra mégis szólóban jelentkezett, és a saját dalait adta elő.

Lea amúgy gyakran tart beszédeket is a mozgáskorlátozottak előtt tornyosuló kihívásokról és a zenélés öröméről. Meggyőződése, hogy a művészetek adhatják a legtöbb reményt a hátrányos helyzetűeknek, ezért gyakran felemeli a szavát azért, hogy minél többen hozzáférjenek az önkifejezés eszközeihez.

Érdemes szemezgetni

Az amerikai közrádió tehetségkutatóján minden évben zseniális előadókat lehet felfedezni, tavaly például a nemcsak nevében fantasztikus Fantastic Negritót ismertették meg a világgal.

De a Tiny Desk felhozatalából amúgy is érdemes szemezgetni, hiszen nem pusztán tehetségkutató, hanem az egyik legotthonosabb rádióstúdió Amerikában, ahol a sztárok is szívesen adnak intim hangulatú koncertet Adele-től a The Cranberriesig.