A Nobel-akadémia 27 évet késett a vérdíj elítélésével

2016.03.25. 13:24

Az irodalmi Nobel-díjról döntő Svéd Akadémia csütörtökön közleményben ítélte el a Salman Rushdie fejére kitűzött vérdíjat. Azt a vérdíjat, amit 27 éve adtak ki Sátáni versek írójára.

Az irodalmi Nobelt odaítélő Svéd Akadémia 27 évet késlekedett azzal, hogy egyértelműen kiálljon a brit író, Salman Rushdie mellett, akire Irán vérdíjat tűzött ki, amiért egy az "iszlám, a Próféta és a Korán ellen való" könyvet írt.

A Sátáni versek szerzője, sokak szerint a szólasszabadság egyik legfontosabb megtestesítőjeForrás: MTI/EPA/Arne Dedert

A fatvát Khomeini ajatollah adta ki 1989-ben, ez egy olyan vallási rendelkezés, ami soha nem veszítheti érvényét. Akkor az Akadémia nem állt ki Rushdie mellett, ami miatt ketten ki is léptek a szervezetből. Az Akadémia arra hivatkozott, hogy alapelvei szerint tartózkodnia kell a politikai megnyilvánulásoktól, ezért csak általános közleményt adtak ki a szabad véleménynyilvánításról.

Úgy látszik, 27 évvel később meggondolták magukat.

A honlapjukon csütörtökön közzétett nyilatkozatukban egyértelműen kimondják, hogy a vérdíj sérti a nemzetközi jogot, továbbá az irodalomnak függetlennek kell lennie a politikai kontrolltól.

Eltartott pár évig

Nem világos, az akadémia miért pont most állt ki Rushdie mellett, de az tény, hogy a vérdíjat a félhivatalos iráni hírügynökség szerint nemrég megemelték. Az egyik tag, aki 1989-ben emiatt lépett ki az Akadémiából, így kommentálta a közleményt:

Eltartott pár évig, de végre itt van, és ez nagyon jó szerintem

- ídézi a volt tagot a Guardian.

Rushdie Twitteren köszönte meg az Akadémia tettét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK