Újra náluk vizsgálódik a NAV, a Krétakör a közönség támogatását kéri a költségekhez.

Ahogy arról beszámoltunk, 24 hónapra kiterjedő ÁFA-ellenőrzést tart a Krétakörnél a NAV – mindössze pár héttel az után, hogy lezárult egy 14 hónapig tartó és 3 évet ellenőrző adóvizsgálat. És egy nappal azután, hogy a Krétakör elnyerte Európa egyik legfontosabb kulturális díját, amelyet a holland hercegnő adott át nekik.

Schilling Árpád, a Krétakör vezetője a Milla demonstrációján 2013. március 17-énForrás: MTI/Beliczay László

„A tavalyi tapasztalatokból tudjuk, hogy a vizsgálat a következő tevékenységekre vonatkozóan fog anyagi terhet jelenteni a Krétakörnek: ügyvédi költség, asszisztencia, eszközbérlés, könyvelői költség, utazási és szállítási költség. Az előző vizsgálattól eltérően, most a teljes eljárás alatti képviseletet egy ügyvédi irodára bízzuk, illetve kötelességünknek érezzük, hogy tájékoztassuk a nemzetközi nyilvánosságot. Mindezek a költségek jelentős növekedésével fognak járni” – írja a Krétakör, hozzátéve: az éves költségvetésükben nem számoltak ilyen kiadásokkal.

Ezért az alapítvány létrehozott egy támogatási alapot, amelyre bárki tetszőleges összeget utalhat át, aki segíteni szeretné a Krétakört „abban, hogy felkészüljön ezekre a költségekre, valamint idejét és energiáját valódi fejlesztésre fordítsa”.

Schilling Árpád a Kurázsi papa című előadásban 2008-banForrás: MTI/Kollányi Péter

„Sajnos nem lehet tudni, hogy mikor zárul le az ellenőrzés és mekkora anyagi terhet jelent majd a számunkra, azt azonban megígérjük, hogy ha a lezárás pillanatában marad pénz a Krétakör – Alapban, azt egy Krétakör-projektre fogjuk fordítani” – írják.

A Krétakör honlapja egyébként jelenleg azzal az üzenettel indul: „Nélküled nincs játék – beszállsz?” Az igenre kattintva továbbléphetünk a honlapra, a nem gomb viszont átirányít a Magyar Művészeti Akadémia oldalára.