Ezt tenné meg a pénzért Tereskova

manifesta nagy kriszta tereskova
Vágólapra másolva!
Nagy Kriszta x-T, azaz Tereskova és Győri Andrea Éva is szerepel az egyik legrangosabb európai kiállításon, a Manifesta 11-en.
Vágólapra másolva!

Idén június 11. és szeptember 18. Között, Zürichben lesz megtekinthető a Manifesta 11, az egyik legrangosabb európai kiállítás, amelyet kétévente rendeznek meg valamelyik európai, a kortárs vizuális művészeti szcénában egyébként nem központi szerepet betöltő városban. Az idei válogatás kurátora Christian Jankowski multimédia-művész: az első a kiállítások történetében, aki ma is aktív alkotó.

Nagy Kriszta x-T: Kortárs festőművész vagyok (1998) Forrás: Godot Galéria

Az idei válogatás két részből áll. A kisebb szekcióban a kifejezetten a Manifesta 11-re készült alkotásokat mutatnak be a legkülönfélébb alternatív helyszíneken. Itt kap helyet a Magyar Képzőművészeti Egyetemen festő szakon végzett Győri Andrea Éva projektje. Győri posztgraduális tanulmányait a stuttgarti Állami Képzőművészeti Akadémián éppen Christian Jankowski osztályában folytatta.

Győri Andrea Éva Forrás: Győri Andrea Éva (www.gyoeri.com)

A másik, nagyobb válogatásban már létező, ismert munkák közül válogattak a szervezők, amelyeket a város legjelentősebb komplex kiállítóterében, a Löwenbräukunst-ban mutatnak be. Itt fog szerepelni Nagy Kriszta x-T, azaz Tereskova is.

Az idei válogatás mottója: What people do for money, azaz Mit tesznek meg az emberek a pénzért. A kurátor Nagy Kriszta x-T 1998-ban készült óriásplakátját, a Kortárs festőművész vagyok című művet válogatta be, amely az eredeti méretében, Christian Jankowski kérésére azonban a mű angol nyelvű verziójával fog szerepelni a megmérettetésen – írja a Godot Galéria.

A plakát angol verziója Forrás: Godot Galéria

Nagy Kriszta x-T egyik első bemutatkozása volt 1998-ban ez a Lövölde téri óriásplakát. „A korai gender kérdéseket, feminista felvetéseket és a kortárs művészek társadalomban betöltött szerepét feszegető művével felkavarta a képzőművészeti élet akkori állóvizét, és közben a hazai körülményekhez képest szokatlan módon a szűk szakmán kívül is elérte a közönségét” – írja a galéria.