A Panama-papírokig vezet a náci képlopás

modigliani
Vágólapra másolva!
A Panama-papírok nemcsak politikusokat hozhatnak kényelmetlen helyzetbe, de a műkincs-kereskedelem feketedobozába is bepillantást engednek. Most épp egy milliárdos Modigliani-festmény sorsát is segíthet rendezni, amit még a nácik raboltak el egy párizsi műgyűjtőtől a második világháborúban. 
Vágólapra másolva!

Nagyban zajlik a Panama-papírok feldolgozása: a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda vasárnap keveredett minden idők legnagyobb kiszivárogtatási botrányába. Az izlandi miniszterelnök már lemondott, de David Cameron és Vagyimir Putyin is magyarázkodásra kényszerült az adatok alapján feltételezett offshore-érintettség miatt.

Az újságírók kezébe került 11,5 millió dokumentum azonban nemcsak politikusok számára lehet kellemetlen, a művészeti világ néhány furcsa történetéhez is új adalékkal szolgál. A Guardian szerint komoly fejleményt hozhat például a nácik által elrabolt Modigliani-festmény ügyében, amelyért régóta harcol a megrabolt tulajdonos unokája.

Ülő alak sétapálcával, Modigliani, 1918 Forrás: Origo

Sehol sem bukkantak a nyomára

Az ügy 1940-ben kezdődött, mikor a német hadsereg bevonult Párizsba. Oscar Stettiner zsidó származású galériatulajdonos

a műkincseit hátrahagyva kényszerült menekülni a nácik elől, akik magukkal vitték a legértékesebb képeit.

Ezek között szerepelt Modigliani 1918-ban festett Ülő alak sétapálcával című képe, amelyet ma már 25 millió dollárra, azaz csaknem hétmilliárd forintra becsülnek.

A háború után hiába keresték az örökösök évtizedekig a festményt, sehol nem bukkantak nyomára. Egészen 2008-ig, amikor állításuk szerint a kép felbukkant a Sotheby’s egyik londoni árverésén. A rejtélyes festményt a New York-i székhelyű Nahmad Galéria jegyezte be az árverésre, amelyet a világ egyik legnagyobb műkincskereskedő-dinasztiájának leszármazottja vezet.

Börtönben is volt

Míg apja és nagybátyja építették fel a Nahmad-birodalmat, a playboyéletet élő Helly Nahmad pókerezéssel töltötte ideje nagy részét, és egyszer börtönbe is került illegális szerencsejáték szervezéséért.

Oscar Stettiner unokája megakadályozta a festmény eladását, és benyújtotta igényét a képre a New York-i bírósághoz. A Nahmad Galéria különös védekezéssel állt elő:

A galéria papírokkal igazolta, hogy a Panamában bejegyzett International Art Center a tulajdonos.

Nem kommentálták

A most kiszivárgott Panama-papírok ezzel az üggyel kapcsolatban is újabb kérdéseket vetnek föl. Stettiner leszármazottjának ügyvédei szerint a Nahmad Galéria szándékosan szervezte ki offshore-cégbe a Modigliani-festményt, hogy kivonja az amerikai bíróság hatóköréből.

A tulajdonosként megnevezett panamai szervezet szerintük nem más, mint álca.

A Guardian szerint úgy tűnik, hogy a Mossack Fonseca segíthetett kamu ügyvezetőt találni az International Art Center élére, aki véletlenül sem volt köthető a Nahmad családhoz (mint ebben a cikkünkben megírtuk, ez bevett szolgáltatás Panamában). Az ügyvédi iroda persze nem volt hajlandó kommentálni az ügyet a lapnak.

Azóta is raktárban

A milliárdos Modigliani-kép, mint számos más, magánkézbe került remekmű, azóta is egy londoni raktárban áll, elzárva a nézők elől. A helyzet abszurditását még Helly Nahmad londoni unokatestvére is elismerte:

– mondta.