Az ország összes gimijéből eltanácsolták

Hernádi Judit interjú
Hernádi Judit
Vágólapra másolva!
Korán meggyűlölte az iskolapadot, de a színpadon magára talált. A ma hatvanéves Hernádi Judit vallja, hogy minden pillanat egyszeri és megismételhetetlen, így a maga teljességében kell megélnünk a mai napot.
Vágólapra másolva!

"Humor nélkül nem lehet élni! A humor maga az élet. Tudja, hogy a szó első jelentése nedvesség, minden élet forrása?

Csak humorral lehet elviselni az életet"

- mondta pár éve az Origónak adott interjújában Hernádi Judit, aki április 11-én tölti be a hatvanat.

Hernádi Judit Fotó: Polyak Attila - Origo

Én leszek a szinésznő!

Budapesten született, apja gyermekorvos volt. Magatartási problémái miatt az ország összes középiskolájából eltanácsolták, mire visszavették volna, annyira meggyűlölte az iskolapadot, hogy tanulmányait levező tagozaton fejezte be. Édesapja tanácsára dolgozni kezdett, tizenhét évesen pedig - gyámhatósági engedéllyel - rövid életű házasságot kötött. A színi pálya már kiskora óta foglalkoztatta:

"Általános iskolás voltam. Egyik osztálytársnőm a barátnői körében magát ünnepeltetve kijelentette, ő bizony színésznő lesz. A többiek egyetértően bólogattak, persze, hiszen nagyon szép. Távolabb ültem tőlük egy sarokban,

és azt gondoltam, ez hülyeség, hiszen én leszek színésznő!

Úgy zengett bennem ez a mondat, mint amikor egy nagybőgőn megpendítenek egy húrt" - emlékezett vissza az interjúban.

Hernádi Judit Fotó: Polyak Attila - Origo

Jó estét nyár

Felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1978-ban diplomázott. Pályafutása a Vígszínházban kezdődött, amelynek 1986-ig, lánya megszületéséig volt a tagja. Egyike volt az első művészeknek, akik a szabadúszást választották, majd a 90-es években, amikor Törőcsik Mari megalapította a Művész Színházat, csatlakozott a társulathoz. Ennek felbomlása után ismét szabadfoglalkozású lett.

A Vígszínházban töltött évek alatt többek közt játszott az Üvegcipő, a Jó estét nyár, jó estét szerelem és a Kakukkfészek című darabokban. Szabadúszóként a Vidám színpadon a Goodbye Charlie!, az Operettszínházban a Hello Dolly! című darabokban lépett színpadra. A Játékszínben az Acélmagnóliák-ban Valeryt, a Nyolc nő című darabban Gabyt alakította.

Még főiskolásként kezdett filmezni, egyebek között játszott a Holnap lesz fácán (1974), A pogány Madonna (1980), a Mephisto (1981), a Szamba (1995), az Ámbár tanár úr (1998), a Le a fejjel! (2004) és a Hasutasok (2007) című filmekben.

Őt is meglepte a siker

Neve 1980-ban lett igazán ismert, amikor az Örökség című Mészáros Márta-filmben elénekelte a harmincas évek hangvételében íródott Sohase mondd kezdetű dalt. A főiskolán fel volt mentve énekből, mert osztályfőnökének, Várkonyi Zoltánnak az volt az álláspontja, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni. A színésznő mély hangszínétől akkoriban idegenkedtek, ő pedig képtelen volt az elvárt magas hangon énekelni.

A Sohase mondd eléneklésére eredetileg Kovács Katit kérték fel, ő azonban nem vállalta. A Verebes István-Döme Zsolt szerzőpáros így találta meg Hernádi Juditot.

A hatalmas siker mindhármukat meglepte, legjobban a színésznőt, akinek nem is volt igazán kedve a lemezfelvételhez.

Ezt követően több nagy lemezt is kiadott, egyiket Kern Andrással közösen. A zenei albumok mellett több hangoskönyv felvételén is közreműködött, hangját adta a Vackor sorozathoz vagy Andersen meséihez.

Hernádi Judit a Heti Hetesben Forrás: RTL Sajtóklub

Élj a mának!

Főszereplője volt a Pasik című tévésorozatnak, csaknem tizenhárom évig állandó résztvevője a Heti Hetes című közéleti szórakoztató műsornak. Munkásságát 1986-ban Jászai Mari-díjjal, 1993-ban Déryné-díjjal jutalmazták. 1996-ban megkapta a filmkritikusok díját, 1998-ban érdemes művész címmel ismerték el. 2002-ben neki ítélték a Déri János-díjat és átvehette a Radnóti Miklós antirasszista díjat is.

"Élj a mának! Persze ezt sokan félreértelmezik. Azt hiszik, ez a mondat kizárólag az élet élvezetéről szól, pedig sokkal inkább a felelősségről. Arról, hogy ne kenjük el, ne halogassuk a dolgokat. Minden tettünkért vállaljuk a felelősséget.

- mondta az interjúban.